Chciałbym się z Państwem podzielić swoimi przemyśleniami na temat bydła mięsnego w naszym kraju. Nikt nie ma wątpliwości, że ten kierunek produkcji będzie się rozwijał, ale jakie będzie tempo rozwoju to trudno powiedzieć. Na początek jednak chciałbym przybliżyć Państwu działania organizacji, której jestem Prezesem. ...

Krzyżowanie jest powszechnie stosowaną w pracy hodowlanej metodą umożliwiającą wykorzystanie efektów dziedziczenia pośredniego cech rodzicielskich oraz heterozji (wybujałości mieszańców). Pozwala ono na szybką poprawę cech ilościowych i jakościowych potomstwa krzyżowanych ze sobą osobników. ...

Najbardziej popularną rasą bydła mięsnego w Polsce jest limousine. Jednak mimo rosnącego zainteresowania hodowców tą i innymi rasami mięsnymi, oraz jednorazowymi krzyżówkami krów ras mlecznych z buhajami ras mięsnych, nadal pozyskiwane mięso wołowe pochodzi głównie ze stad bydła mlecznego. ...

Nowoczesna produkcja trzody chlewnej jest ściśle związana z ekonomiką. Opłacalny tucz trzody prowadzić mogą w zasadzie tylko duzi producenci, gdy tymczasem Polska nadal jest krajem, w którym wiele gospodarstw produkuje rocznie kilkadziesiąt tuczników. Jednym ze sposobów redukcji kosztów jest poprawa wyników produkcyjnych. ...

Ceny pasz dla zwierząt są stosunkowo wysokie i stanowią ponad 70% kosztów tuczu. Wykorzystując niektóre produkty uboczne można jednak zaoszczędzić nawet do 30% kosztów paszy, szczególnie w porównaniu do cen pasz pełnoporcjowych. W większości komercyjnych mieszanek paszowych, uzupełniających i w koncentratach podstawową paszą wysokobiałkową jest bowiem poekstrakcyjna śruta sojowa (PŚS), której wysoka cena winduje koszty. ...

Pod względem produkowanej ilości gnojowica jest aktualnie dominującym nawozem naturalnym w Polsce. Choć jest mniej przyjazna dla środowiska naturalnego niż obornik, to jednak system gnojowicowy jest tańszy w eksploatacji niż system obornikowy. ...

Trwałe użytki zielone charakteryzują się zróżnicowanym składem botanicznym runi, który determinuje ilość i jakość pozyskiwanej z nich paszy. Gatunki roślin łąkowych odznaczają się bowiem daleko posuniętą specyfiką odnośnie plonowania i składu chemicznego. Szata roślinna łąk i pastwisk jest odzwierciedleniem warunków panujących w siedlisku oraz działalności człowieka. ...

Rozwój grzybów pleśniowych na roślinach, jak też i produktach z nich wytworzonych, stwarza ogromny problem zarówno natury zdrowotnej, jak i gospodarczej. Oprócz bezpośredniej szkodliwości grzyba dla plonu i jego jakości, groźna zwłaszcza jest możliwość wystąpienia mikotoksyn. ...

Plonowanie roślin zależy od wielu czynników. Można je podzielić na dwie podstawowe grupy: czynniki siedliskowe, na które wpływ rolnika jest ograniczony oraz na czynniki antropogeniczne, które są przez niego kształtowane. Ta grupa czynników jest efektem świadomego działania człowieka i ma duży wpływ na plonowanie roślin. Intensyfikacja produkcji rolnej pociąga za sobą konieczność pozyskiwania pasz o wysokiej jakości przy jednoczesnym zapewnieniu ...

Prawidłowo ułożona dawka pokarmowa powinna zapewnić zwierzętom dostarczenie odpowiedniej ilości energii oraz białka spełniającego wymagania jakościowe. Źródłem białka są pasze objętościowe oraz treściwe. ...

Tradycyjnie jaja mają powszechne zastosowanie kulinarne. Jednak badania ostatnich lat dowodzą jednoznacznie, że jaja kurze z uwagi na obecność dużej ilości bioaktywnych składników stają się najlepszym surowcem do zastosowań nutraceutycznych i biomedycznych. ...

Na terenie woj. wielkopolskiego realizację programu zwalczania choroby Aujeszkyego rozpoczęto w maju 2008 roku. Podstawą prowadzenia akcji uwalniania województwa od choroby Aujeszkyego jest wykonanie próbkobrania, we wszystkich stadach utrzymujących trzodę chlewną, celem uznania poszczególnych gospodarstw za wolne od wirusa choroby Aujeszkyego. ...

W produkcji drobiarskiej żywienie stanowi największą część poniesionych kosztów. Żywienie obok genetyki ptaków jest także głównym czynnikiem warunkującym uzyskane wyniki produkcyjne, tym samym istotnie wpływając na rezultaty ekonomiczne. Koszty komponentów paszowych determinują w znaczącym stopniu zakres ich stosowania, a okresowe wahania cen mogą poważnie zmieniać opłacalność ich stosowania. ...

Realizacja rozporządzeń unijnych i polskich ma wpłynąć na bezpieczeństwo zdrowia publicznego i zapewnić eliminację z żywności niebezpiecznych czynników chorobotwórczych. ...

Już analiza sporów od kiedy zaczął się kryzys na rynku trzody daje wiele do myślenia. W roku 2007 gdy w krajach największych producentów trzody w UE postępował wzrost produkcji to wówczas w Polsce wśród marazmu i zmniejszonej opłacalności produkcji wielu rolników rezygnowało z tej działalności. Narzekano na małą rentowność produkcji trzody i brak perspektyw na jej poprawę. ...