Hodowla drobiu, zwłaszcza w sezonie letnim, pociąga za sobą konieczność zapewnienia odpowiednich warunków życia i rozwoju dla ptaków. Temperatura, wilgotność, cyrkulacja powietrza – wszystko to wpływa na jakość życia kur, a co za tym idzie na efektywność produkcji. W związku z tym coraz większe znaczenie mają nowoczesne systemy schładzania kurnika. W tym artykule przyjrzymy się najpopularniejszym z nich i omówimy ...
Zaczynając budowę chlewni, trzeba niestety zmierzyć się z licznymi formalnościami. Uzyskanie niezbędnych pozwoleń może trwać nawet 1,5 rok. Oczywiście wszystko uzależnione jest od nastawienia mieszkańców i ich ewentualnych protestów. ...
W ciągu ostatnich trzech dekad światowa produkcja rzepaku zwiększyła się czterokrotnie. Jest to efekt rosnącego zapotrzebowania na oleje roślinne. To z kolei spowodowane jest wzrostem demograficznym i zmianami w nawykach żywieniowych, a także szerszym zastosowaniem tego typu substratów w przemyśle chemicznym. ...
Na zdrowie zwierząt i wyniki produkcyjne wpływ ma wiele czynników środowiskowych, które mogą przełamać bariery odpornościowe i powodować zachorowania zwierząt. Choroby mogą być wywoływane przez czynniki zewnętrzne i wewnętrzne. ...
Nowoczesne rolnictwo nastawione jest na maksymalizowanie zysku. W hodowli nie odniesie się jednak sukcesu bez zapewnienia zwierzętom odpowiednich warunków. W ostatnich latach ze względu na wzrost intensyfikacji produkcji zwierzęcej, szczególną uwagę należy poświęcić zapewnieniu dobrostanu w chowie i hodowli bydła. Jego ocena prowadzona jest w oparciu o wskaźniki produkcyjne, fizjologiczne, zdrowotne oraz behawioralne. Jednakże najsilniej z zagadnieniem dobrostanu jest związana ...
Opieka nad zwierzętami wymaga od człowieka nie tylko cierpliwości, ale także umiejętności i specjalistycznej wiedzy. Kwalifikacje najlepiej zdobywać od najlepszych – w przypadku hodowli alpak, drogą do doskonałości jest poznanie filozofii Camelidynamics. ...
Kanibalizm świń to choroba występująca w większości chlewni. Typowymi objawami anormalnego zachowania zwierząt są: obgryzanie ogonów i uszu, wygryzanie boków, sromu oraz zjadanie prosiąt przez lochę. Najczęściej symptomy kanibalizmu występują w grupie warchlaków powyżej 30 kg żywej wagi i w grupie tuczników powyżej 60 kg. Powody schorzenia są z reguły złożonym procesem przyczynowo-skutkowym i trudne jest jednoznaczne określenie czynników warunkujących ...
Prawidłowe odżywianie alpak to jeden z najważniejszych czynników warunkujących ich zdrowie. Niezależnie od tego czy pochodzą z Chile, czy mieszkają w Polsce obowiązują je te same reguły żywienia. Jeżeli jesteś lub planujesz zostać hodowcą musisz je poznać! ...
Optymalnym sposobem na doświetlenie pomieszczeń w budynkach inwentarskich są prawidłowo zaprojektowane okna w budynku. Należy zwrócić uwagę na rozmieszczenie okien, powierzchnię szklenia oraz możliwość skutecznej wentylacji za ich pomocą. ...
Ule i uprawa warzyw na dachach wielkomiejskich wieżowców. To nie filmowa fikcja, ale prawdziwa rzeczywistość. Najbardziej znane na świecie miejskie farmy działają od kilku lat w Detroit. Taka idea staje się coraz bardziej popularna w polskich miastach. Zaczyna się od uli, ale prawdziwym marzeniem ekologów jest uprawa pomidorów na 40 piętrze Pałacu Kultury i Nauki. ...
Na stronach Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Biuletynu Informacji Publicznej Rządowego Centrum Legislacji ukazał się projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Pomimo, że projekt nie został skierowany do konsultacji społecznych, Zarząd KRIR w dniu 26 czerwca 2014 r. przekazał resortowi rolnictwa opinię samorządu rolniczego w tej sprawie. ...
Ministerstwo Rolnictwa planuje, w trybie pilnym bez konsultacji społecznych, wprowadzenie kolejnych obostrzeń dla rolników z Podlasia dokonujących uboju świń na potrzeby własne. ...
W maju odbyło się spotkanie hodowców Żywca Indyczego zorganizowane przez markę Cedrob Pasze. Podczas wydarzenia rozmawiano na temat zastosowania autoszczepionek w profilaktyce chorób indyków. ...
Aby wołowina była krucha i smaczna, hodowana krowa musi być zrelaksowana i szczęśliwa. Musi mieć stały dostęp do wody i swobodę poruszania się. W produkcji wołowiny QMP specjalizuje się obecnie około 100 gospodarstw w Polsce. Tygodniowo w tym systemie ubijanych jest mniej więcej 200 sztuk bydła. ...
Duża ilość stałej wymiany powietrza w obiektach przemysłowych jest bardzo kosztowna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Bardzo często jest potrzeba utrzymania stałej, wysokiej temperatury, jednocześnie by powietrze w nim znajdujące się było świeże. Robiąc wymianę ogrzanego już powietrza na zimne z zewnątrz, powoduje się dużą utratę ciepła. By temu zapobiec, do wentylacji mechanicznej dodaje się rekuperator, który odzyskuje znaczną część ciepła ...