W ciągu roku wartość eksportu polskiej wołowiny wzrosła o połowę, do 440 mln euro. To głównie efekt zdobywania nowych rynków i wyższych cen mięsa. ...

Zmiany w preferencjach konsumentów oraz zwiększone wymagania względem jakości produktów drobiarskich to czynniki, których współczesny hodowca nie powinien ignorować. Odpowiednio dobrany system żywieniowy stanowi jeden z podstawowych elementów regulacji wzrostu i rozwoju kurcząt, finalnie wpływając na jakość mięsa, a w przypadku kur niosek – na skład i wartości odżywcze jaj. Prawidłowo zbilansowane, dobrze przyswajalne, wysokiej jakości pasze to gwarancja dobrych ...

Wzrost zainteresowania kozami, jaki obserwuje się w Polsce od końca lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia, przyczynił się do rozwoju hodowli tych zwierząt. W początkowym okresie koncentrowano się głównie na produkcji mleka, które było alternatywą dla dzieci uczulonych na białko mleka krowiego. ...

Są niewielkie i włochate, bardziej przypominają jaka niż naszą poczciwą krasulę. Bydło rasy highlander – zwane u nas szkockim bydłem górskim lub po prostu hailanderem, to jedna z pierwszych ras wyhodowanych przez człowieka. ...

Wszystko drożeje, nasze tanieje a my liczyć umiemy – ceny świń sięgnęły dna. A hodowcy coraz głośniej zaczynają mówić o zmowie cenowej zakładów mięsnych. ...

Według szacunków niemieckiej agencji monitorującej rynki rolne, w ubiegłym roku liczba ubojów w Unii Europejskiej wzrosła do ponad 255 milionów sztuk. Czyli była wyższa o ponad 3%. Najbardziej do wzrostów przyczyniła się Polska, która w porównaniu do innych unijnych krajów odnotowała rekordowy wzrost produkcji trzody chlewnej. ...

Popatrzmy, co dziś najczęściej proponują firmy mięsne. Kto miał najwyższe stawki równa w dół. Tam gdzie było najtaniej, lekko w górę. ...

Niemieckie dioksyny, ale ogólnoeuropejski kłopot. W trudnej sytuacji są belgijscy i holenderscy hodowcy trzody. ...

W całym kraju trwają intensywne poszukiwania sprowadzonego z Niemiec mięsa zatrutego dioksynami. Jak na razie wszystkie próbki są negatywne. ...

Południowokoreańskie władze ogłosiły, że muszą ubić 15 procent populacji zwierząt gospodarskich – zarówno świń jak i bydła. Jakby tego było mało weterynarze próbują opanować ognisko ptasiej grypy. Całą sytuacją poruszeni są nie tylko rolnicy. Buddyjscy mnisi z seulskiego klasztory zorganizowali modły za zwierzęta. ...

Władze Dolnej Saksonii przyznały, że zanim objęły blokadą wszystkie gospodarstwa, jedno z nich sprzedało do rzeźni ponad 30 świń, które były karmione skażoną paszą. Stamtąd mięso trafiło na eksport. Na razie nie wiadomo, gdzie dokładnie dotarła niemiecka wieprzowina i czy została wprowadzona do obrotu. ...

Polska rozpoczyna bój o dopłaty. W połowie stycznia do Warszawy zjadą hodowcy bydła mięsnego z nowych krajów członkowskich. Wspólnie napiszą wniosek do Komisji Europejskiej o powołanie nowego systemu dofinansowania produkcji wołowiny. Z dotacji będzie można skorzystać po 2013 roku. ...

To ważne, bo od nich zależy ile miodu uda się zebrać za kilka miesięcy. W Pszczelej Woli na Lubelszczyźnie, działa jedyne na świecie technikum pszczelarskie. ...

Od momentu wejścia do Unii Europejskiej, stale zmniejsza się w Polsce liczba ubojni. Powody są różne. Czasami kurs złotówki do euro sprawia, że bardziej opłaca się sprowadzać mięso zza granicy. Ponadto nie wszystkim udało się dostosować do restrykcyjnych unijnych przepisów. Zamknąć jest łatwo, ponownie otworzyć już nie tak prosto. ...

Parlament Europejski murem za przeciwnikami odłożenia w czasie dyrektywy o modernizacji kurników. Deputowani nie chcą słyszeć o zmianach terminów i namawiają Komisję Europejską do trzymania się wcześniej wyznaczonego celu. ...