Najpierw Czechy, teraz Bułgaria. Oba kraje zakazały sprzedaży części jaj importowanych z Polski. Zdaniem wiceministra rolnictwa, Andrzeja Butry w ciągu kolejnych kilku miesięcy Polska może spodziewać się podobnych zakazów ze strony krajów członkowskich. Sprawy będą monitorowane przez Inspekcję Weterenaryjną. ...

Okres przejściowy dotyczy jedynie producentów, którzy rozpoczęli produkcję w 2011 i mają możliwość dokończenia produkcji w 2012, do połowy roku – wyjaśnia Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa. Jeszcze w listopadzie hodowcy niosek sądzili, że ministrowi rolnictwa, Markowi Sawickiemu uda się wynegocjować okres przejściowy dla wszystkich hodowców. ...

W ciągu roku wartość eksportu polskiej wołowiny wzrosła o połowę, do 440 mln euro. To głównie efekt zdobywania nowych rynków i wyższych cen mięsa. ...

Zmiany w preferencjach konsumentów oraz zwiększone wymagania względem jakości produktów drobiarskich to czynniki, których współczesny hodowca nie powinien ignorować. Odpowiednio dobrany system żywieniowy stanowi jeden z podstawowych elementów regulacji wzrostu i rozwoju kurcząt, finalnie wpływając na jakość mięsa, a w przypadku kur niosek – na skład i wartości odżywcze jaj. Prawidłowo zbilansowane, dobrze przyswajalne, wysokiej jakości pasze to gwarancja dobrych ...

Wzrost zainteresowania kozami, jaki obserwuje się w Polsce od końca lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia, przyczynił się do rozwoju hodowli tych zwierząt. W początkowym okresie koncentrowano się głównie na produkcji mleka, które było alternatywą dla dzieci uczulonych na białko mleka krowiego. ...

Są niewielkie i włochate, bardziej przypominają jaka niż naszą poczciwą krasulę. Bydło rasy highlander – zwane u nas szkockim bydłem górskim lub po prostu hailanderem, to jedna z pierwszych ras wyhodowanych przez człowieka. ...

Wszystko drożeje, nasze tanieje a my liczyć umiemy – ceny świń sięgnęły dna. A hodowcy coraz głośniej zaczynają mówić o zmowie cenowej zakładów mięsnych. ...

Według szacunków niemieckiej agencji monitorującej rynki rolne, w ubiegłym roku liczba ubojów w Unii Europejskiej wzrosła do ponad 255 milionów sztuk. Czyli była wyższa o ponad 3%. Najbardziej do wzrostów przyczyniła się Polska, która w porównaniu do innych unijnych krajów odnotowała rekordowy wzrost produkcji trzody chlewnej. ...

Popatrzmy, co dziś najczęściej proponują firmy mięsne. Kto miał najwyższe stawki równa w dół. Tam gdzie było najtaniej, lekko w górę. ...

Niemieckie dioksyny, ale ogólnoeuropejski kłopot. W trudnej sytuacji są belgijscy i holenderscy hodowcy trzody. ...

W całym kraju trwają intensywne poszukiwania sprowadzonego z Niemiec mięsa zatrutego dioksynami. Jak na razie wszystkie próbki są negatywne. ...

Południowokoreańskie władze ogłosiły, że muszą ubić 15 procent populacji zwierząt gospodarskich – zarówno świń jak i bydła. Jakby tego było mało weterynarze próbują opanować ognisko ptasiej grypy. Całą sytuacją poruszeni są nie tylko rolnicy. Buddyjscy mnisi z seulskiego klasztory zorganizowali modły za zwierzęta. ...

Władze Dolnej Saksonii przyznały, że zanim objęły blokadą wszystkie gospodarstwa, jedno z nich sprzedało do rzeźni ponad 30 świń, które były karmione skażoną paszą. Stamtąd mięso trafiło na eksport. Na razie nie wiadomo, gdzie dokładnie dotarła niemiecka wieprzowina i czy została wprowadzona do obrotu. ...

Polska rozpoczyna bój o dopłaty. W połowie stycznia do Warszawy zjadą hodowcy bydła mięsnego z nowych krajów członkowskich. Wspólnie napiszą wniosek do Komisji Europejskiej o powołanie nowego systemu dofinansowania produkcji wołowiny. Z dotacji będzie można skorzystać po 2013 roku. ...

To ważne, bo od nich zależy ile miodu uda się zebrać za kilka miesięcy. W Pszczelej Woli na Lubelszczyźnie, działa jedyne na świecie technikum pszczelarskie. ...