Wśród towarowych roślin rolniczych kukurydza ziarnowa jest jedną z nielicznych upraw, które mogą zapewnić bardzo wysokie plony oraz efektywność ekonomiczną uprawy. W II połowie lat 90-tych w Polsce kukurydza była wśród zbożowych najbardziej opłacalną uprawą, skutkiem czego zainteresowanie produkcją ziarna kukurydzy zwiększało się 8-krotnie. ...

Higiena to zbiór działań mający na celu utrzymanie zdrowotności stada zwierząt. Higiena żywienia zwierząt jest elementem szeregu tych działań. Jest podstawowym sposobem zapewnienia zdrowia stada w trakcie produkcji co bezpośredni wpływają na wyniki produkcyjne. ...

Od wielu lat żyto jest w Polsce uważane za najgorszy zbożowy surowiec paszowy, powodujący szczególnie w dużych dawkach zaburzenia trawienia, zatrucia pokarmowe i spowolnienie wzrostu tuczonych świń. ...

Ogłoszona przez Europejską Radę Rolniczą w lipcu 1999 roku tzw. dobrostanowa dyrektywa narzuciła producentom jaj spożywczych do stosowania określone systemy chowu kur nieśnych. Wynika z niej, że dopuszczalne będzie utrzymywanie kur w klatkach, pod warunkiem, że będą odpowiadały zupełnie innym wymaganiom niż rozwiązania stosowane dotychczas. ...

Tradycyjnie jaja mają powszechne zastosowanie kulinarne. Jednak badania ostatnich lat dowodzą jednoznacznie, że jaja kurze z uwagi na obecność dużej ilości bioaktywnych składników stają się najlepszym surowcem do zastosowań nutraceutycznych i biomedycznych. ...

Na terenie woj. wielkopolskiego realizację programu zwalczania choroby Aujeszkyego rozpoczęto w maju 2008 roku. Podstawą prowadzenia akcji uwalniania województwa od choroby Aujeszkyego jest wykonanie próbkobrania, we wszystkich stadach utrzymujących trzodę chlewną, celem uznania poszczególnych gospodarstw za wolne od wirusa choroby Aujeszkyego. ...

W produkcji drobiarskiej żywienie stanowi największą część poniesionych kosztów. Żywienie obok genetyki ptaków jest także głównym czynnikiem warunkującym uzyskane wyniki produkcyjne, tym samym istotnie wpływając na rezultaty ekonomiczne. Koszty komponentów paszowych determinują w znaczącym stopniu zakres ich stosowania, a okresowe wahania cen mogą poważnie zmieniać opłacalność ich stosowania. ...

Realizacja rozporządzeń unijnych i polskich ma wpłynąć na bezpieczeństwo zdrowia publicznego i zapewnić eliminację z żywności niebezpiecznych czynników chorobotwórczych. ...

Już analiza sporów od kiedy zaczął się kryzys na rynku trzody daje wiele do myślenia. W roku 2007 gdy w krajach największych producentów trzody w UE postępował wzrost produkcji to wówczas w Polsce wśród marazmu i zmniejszonej opłacalności produkcji wielu rolników rezygnowało z tej działalności. Narzekano na małą rentowność produkcji trzody i brak perspektyw na jej poprawę. ...

W żywieniu świń dąży się do maksymalizacji efektów produkcyjnych (przyrosty dzienne, zużycie paszy) przy jak najniższym nakładzie na pasze i na inne koszty odchowu i tuczu. Obecnie wykorzystuje się zasadniczo dwa systemy żywienia świń: na mokro i paszami suchymi. W obydwu systemach wykorzystuje się najczęściej pasze gospodarskie jak zboża, nasiona roślin strączkowych, niektóre pasze odpadowe powstałe przy produkcji oleju lub ...

W 1991 roku w Kanadzie stwierdzono wybuchy dziwnej „choroby wyniszczającej”, szerzącej się wśród odsadzonych prosiąt i warchlaków. Od 1996 roku choroba w znacznym nasileniu pojawiła się we Francji i Hiszpanii, a następnie w innych krajach zachodniej Europy. ...

Na rynku trzody chlewnej w Polsce istnieją dwa podstawowe typy systemów rozliczeń z dostawcami żywca wieprzowego: pierwszy uwzględniający masę żywą zwierzęcia i drugi, który przyjmuje jako podstawę rozliczenia ciężar tuszy oraz procentową zawartość mięsa. ...

W interesie każdego hodowcy jest pokierować wzrostem i rozwojem cieląt tak, by wydobyć produkcyjność odziedziczoną w wyniku selekcji. Aby osiągnąć cel należy stosować zmiany żywienia w zalecanych terminach, dobierając właściwe witaminy i profilaktykę ochronną w okresach fizjologicznie uzasadnionych. Liczne badania udowodniły, że krowy, które pierwszy raz cieliły się w wieku 24 miesięcy uzyskują najwyższą wydajność, a jednocześnie cechują się najniższą ...

Nie wszyscy są w stanie sprostać skutecznemu i efektywnemu ekonomicznie zwalczaniu tego typu chorób. Związane jest to prawdopodobnie z tym, że w większości przypadków uwaga w poszukiwaniu przyczyny zachorowań w danym stadzie koncentruje się przede wszystkim na ustaleniu zakaźnego czynnika etiologicznego choroby i w ślad za tym, na określaniu klasycznej jednostki chorobowej, będącej przyczyną problemów zdrowotnych, a nie lub w ...

Resort finansów chce, aby rolnicy płacili podatek dochodowy, a nie rolny. Eksperci: przy tych zmianach trzeba rozważyć zwiększenie zatrudnienia w skarbówce. Płacąc PIT, rolnik będzie musiał prowadzić ewidencję podatkową. Ministerstwo Finansów rozpocznie prace nad zmianami w opodatkowaniu rolników. Potwierdził to już miesiąc temu na łamach DGP wiceminister finansów Maciej Grabowski, który uważa, że opodatkowanie działów specjalnych produkcji rolnej to system ...