Praca rolnika w Polsce nieustannie znajduje się w czołówce niebezpiecznych zawodów. Aż 77% wypadków w 2016 roku spośród uznanych przez KRUS za wypadki przy pracy na roli skończyło się uszczerbkiem na zdrowiu lub śmiercią.[1] Większości tych wypadków można byłoby zapobiec, gdyby zostały zastosowane właściwe środki ochrony indywidualnej. Czy przyszli rolnicy są świadomi grożących im niebezpieczeństw i umieją im zapobiegać? ...

Rok 2012 był rekordowy pod względem liczby sprzedanych nowych traktorów. Od tego czasu liczby związane ze sprzedażą nowych traktorów maleją. W siłę rośnie rynek używanych ciągników. W roku 2015 zarejestrowano 12 303 nowe traktory. Jaki jest obecnie najpopularniejszy ciągnik rolniczy według Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego? Jakie marki i modele traktorów cieszą się największym zaufaniem wśród rolników? ...

Banki mogą udzielać kredyty tylko do wysokości wartości gruntu – to za mało na inwestycje. ...

Jaki jest rzeczywisty obraz polskiej wsi i rolnictwa? Jakie są kierunki zmian w strukturach gospodarczych i społecznych na wsi? Jakie problemy nadal pozostają nierozwiązane i jakie zagrożenia można zidentyfikować dla dalszego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce? Okazją do dyskusji m.in. na te tematy była prezentacja najnowszego raportu Fundacji na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa „Polska wieś 2016. Raport o ...

Na przełomie marca i kwietnia bieżącego roku w Lidzbarku Warmińskim Grupa POLMLEK uruchomiła nowoczesną proszkownię serwatki. W nowym zakładzie zbudowano unikatową w skali Europy linię do przerobu serwatki w postaci koncentratu białek serwatkowych WPC (Whey Protein Concentrate) oraz suszenia laktozy.  ...

Zanim nowa odmiana rzepaku zostanie zarejestrowana i wprowadzona do sprzedaży przez firmę nasienną musi być wszechstronnie przebadana. Doświadczenia polowe mają na celu określenie cech użytkowych, wartości gospodarczej i przystosowania danej odmiany do uprawy na terenie Polski. ...

Produkcja rzepaku w skali całego świata w ciągu ostatnich trzydziestu lat zwiększyła się czterokrotnie. Generalnie tempo wzrostu produkcji roślin oleistych jest szybkie, ale w przypadku rzepaku szczególnie. Jego produkcja szybciej wzrasta nawet niż produkcja soi czy słonecznika. Wynika to ze wzrostu zapotrzebowania na oleje roślinne, co jest spowodowane zarówno wzrostem demograficznym, jak i zmianami w nawykach żywieniowych, a także szerszym ...

Żyto na ogół uprawia się w warunkach mniej sprzyjających uprawie innych gatunków zbóż. Wynika to z jego większej odporności na mrozy, mniejszych wymagań glebowo-cieplnych, większej zdrowotności i odporności na suszę czy niedobór składników pokarmowych. ...

Opieka nad zwierzętami wymaga od człowieka nie tylko cierpliwości, ale także umiejętności i specjalistycznej wiedzy. Kwalifikacje najlepiej zdobywać od najlepszych – w przypadku hodowli alpak, drogą do doskonałości jest poznanie filozofii Camelidynamics. ...

Kanibalizm świń to choroba występująca w większości chlewni. Typowymi objawami anormalnego zachowania zwierząt są: obgryzanie ogonów i uszu, wygryzanie boków, sromu oraz zjadanie prosiąt przez lochę.  Najczęściej symptomy kanibalizmu występują w grupie warchlaków powyżej 30 kg żywej wagi i w grupie tuczników powyżej 60 kg. Powody schorzenia są z reguły złożonym procesem przyczynowo-skutkowym i trudne jest jednoznaczne określenie czynników warunkujących ...