Biopaliwa wywindowały ceny żywności o 75 proc.

Biopaliwa spowodowały wzrost cen żywności nawet o 75 proc., czyli znacznie większy niż dotychczas szacowano – wynika z poufnego raportu Banku Światowego (BŚ), omawianego w piątek przez dziennik „Guardian”.

Dokument opracowany przez starszego ekonomistę BŚ Dona Mitchella kwestionuje twierdzenia Stanów Zjednoczonych, jakoby powodem eksplozji cen żywności był rosnący popyt w Chinach i Indii, lub susza w Australii. Za główny powód uznaje rosnący popyt na biopaliwa w USA i Europie.

„Gdyby nie wzrost popytu na biopaliwa, to zapasy zbóż i kukurydzy nie zmniejszyłyby się aż tak wyraźnie, zaś wzrost cen spowodowany innymi czynnikami byłby umiarkowany” – stwierdzono w raporcie.

Od początku 2002 roku do końca lutego obecnego roku koszyk cen żywności przyjęty za podstawę do obliczeń ruchów cen wzrósł o 140 proc., z czego tylko 15 proc. stanowiły wyższe koszty energii i nawozów sztucznych, zaś 75 proc. wyższy popyt na biopaliwa.

Zdaniem autora raportu produkcja biopaliw zakłóciła rynek żywności na trzy sposoby: zboża w większym stopniu uprawia się, by przerobić je na paliwo, a nie na żywność, skurczył się areał upraw zbóż i roślin przeznaczonych na konsumpcję oraz rosnący popyt na biopaliwa pobudził spekulację na rynkach surowcowych.

Bank Światowy ocenił, że rosnące ceny żywności zepchnęły w nędzę ok. 100 mln ludzi, głównie w krajach biednych. Między innymi w Egipcie i Bangladeszu doszło z powodu drogiej żywności do rozruchów ulicznych.