Małe, pachnące drewnem granulki z trocin cieszą się coraz to większą popularnością. Są nie tylko wydajne, łatwe w transporcie, magazynowaniu oraz użytkowaniu, ale też pozwalają w znaczący sposób obniżyć koszty ogrzewania. Nic więc dziwnego, że coraz bardziej konkurują z ekogroszkiem, węglem, olejem opałowym czy gazem.
Pelet – co to jest?
Surowcem do produkcji peletu może być praktycznie każdy rodzaj roślin. Najcenniejszym i najbardziej kalorycznym materiałem są trociny drzewne, ścinki i wióry. Właśnie z nich produkowany jest pelet barlinecki, składający się w 70 % z trocin iglastych, a w 30% z trocin liściastych. Wysuszony i rozdrobniony materiał, poddawany jest zabiegowi podgrzewania w wyniku którego lignina – jeden z podstawowych składników drewna – zaczyna wykazywać właściwości kleju. Gorąca masa cząsteczek ligniny i celulozy jest następnie granulowana, tak aby ostatecznie uzyskać postać gotowego peletu. Efektem końcowym są małe granulki, najczęściej o średnicy 6-8 mm i długości nie przekraczającej kilku centymetrów. Pelet charakteryzuje się niską zawartością wilgoci (6-10%), popiołów (0,3 – 0,5%) oraz substancji szkodliwych dla środowiska, ale wysokimi właściwościami energetycznymi. Granulki drzewne są paliwem ekologicznym – cechuje zerowa emisja CO2 . Wymienione właściwości przesądziły o rosnącej popularności tego biopaliwa na świecie. Aby mieć gwarancję, że pelet posiada doskonałą jakość, najlepiej wybierać produkt posiadający certyfikat DIN Plus.
Ameryka Północna i Skandynawia
Niepozorne granulki drewnopochodnego peletu stanowią przebój energetyki państw wysoko rozwiniętych. Energią biomasy opalany jest cały Sztokholm. A ilość skandynawskich gospodarstw domowych wykorzystujących to biopaliwo przyrasta rok rocznie w imponującym tempie. Nikogo to już nie dziwi, zwłaszcza, że pelety są dużo wydajniejsze od innych paliw, tańsze od nich, a do tego bardziej ekologiczne. Produkcja peletu na dużą przemysłową skalę rozpoczęła się już na początku lat 80-tych, w Skandynawii oraz Ameryce Północnej. Stałemu rozwojowi tej gałęzi przemysłu towarzyszyło rosnące uznanie ze strony użytkowników kotłów na pelet, doceniających oczywiste walory tego taniego, bezobsługowego i czystego paliwa. Również w krajach Unii Europejskiej kilkukrotnie na przestrzeni ostatnich lat wzrosła produkcja oraz zużycie drzewnego granulatu. Rynek peletu dynamicznie rozwija się także w Kanadzie oraz w Niemczech, Holandii, Belgii, Francji, Austrii, Szwecji, Norwegii i wielu innych krajach. Także w Polsce produkt ten zdobywa coraz większą rzeszę użytkowników. Pelet jest używany do ogrzewania budynków użytkowych, gospodarstw domowych, ale także sprawdza się w przemyśle, m.in. w piekarniach, ciepłowniach miejskich, szkołach, hotelach i wszędzie tam, gdzie klient oczekuje czystości, wygody i ekonomii. Ze względu na swoje walory ekologiczne i zdrowotne bywa stosowany jako podściółka dla zwierząt (głównie w Europie Zachodniej, ale ostatnio również w Polsce).
Zalety peletu
Powodów, dla których to właśnie paliwo zdobywa uznanie coraz szerszego grona odbiorców jest wiele, jeden z nich to obniżenie kosztów ogrzewania. Obecnie cena peletu jest porównywalna z ceną węgla, ale dzięki wysokiej sprawności kotłów na pelet, urządzenia te są blisko dwukrotnie wydajniejsze. Używanie i obsługa kotłów na pelet nie wymaga codziennej pracy fizycznej, jak w przypadku kotłów na koks, brykiet czy węgiel. Przy odpowiednio dobranym zbiorniku na pelet, np. o pojemności 250 litrów paliwo zapewnia praktycznie bezobsługowość urządzenia grzewczego – zasyp granulatem następuje wówczas raz na tydzień. Granulat jest także wygodny w dozowaniu, dostępny w małych praktycznych workach (15 i 25 kg) oraz pakowany w tzw. big-bagi o pojemności 1 tony. Kotły na pelet w przeciwieństwie do kotłów węglowych, na koks czy miał zapewniają czystość – paliwo jest wykonane z czystych trocin drzewnych – nie brudzi, ma przyjemny wygląd i zapach. Pelety drzewne są jednymi z najczystszych znanych paliw. Dzięki optymalnemu procesowi spalania w urządzeniach grzewczych emisje gazów szkodliwych są minimalne, a emisje CO2 uznaje się za równą zero, gdyż służy do odnowienia zasobów biomasy. Powstały popiół może być z powodzeniem wykorzystany jako nawóz.
Paliwo to nie wszystko
Aby ogrzewanie peletem było łatwe i przyjemne niezbędne są wysokiej jakości kotły na pelet, które są praktycznie bezobsługowe i nie różnią się w eksploatacji od tych np. na olej opałowy. Obecnie na rynku jest duży wybór takich kotłów, zarówno krajowych jak i zagranicznych producentów. Najwyższą efektywność mają kotły przystosowane wyłącznie do spalania peletu, charakteryzujące się wysoką sprawnością urządzeń (przewyższającą 90%). Ważna jest możliwość regulacji mocy urządzenia, pozwalająca dostosować moc kotła czy palnika do indywidualnych potrzeb użytkowników. Niektórzy producenci oferują tzw. kotły wielofunkcyjne, przystosowane do spalania nie tylko peletu, ale także oleju oraz gazu. Wszyscy, którzy chcą zastąpić dotychczas używany opał peletem, mogą także doinstalować nowy palnik do istniejącego kotła lub przystosować istniejący piec na paliwo stałe do spalania peletu. W ofercie producentów urządzeń grzewczych rosnącą popularnością cieszą się także kominki na granulat drzewny. Mogą one albo ogrzewać tylko pomieszczenie, w którym się znajdują, albo – po odpowiednim przystosowaniu – większą ilość pomieszczeń. Zagraniczni producenci posiadają dużo szerszą propozycję urządzeń, obejmującą również grille czy kuchenki ogrzewane peletem.
Zostaw odpowiedź