Szynszyle są z reguły zwierzętami odpornymi na różnego rodzaju choroby. Najczęstszym powodem ich schorzeń są złe warunki chowu, nieodpowiednie żywienie, brak higieny i niewłaściwa pielęgnacja.
Do najczęstszych schorzeń przewodu pokarmowego należą: zaparcia, niedrożność jelit, wzdęcia, biegunki, wpochwienie jelita, wynicowanie odbytu i samowygryzanie okrywy włosowej. Nieodpowiednia pielęgnacja może z kolei przyczynić się do: udaru słonecznego, zapalenia spojówek, niezakaźnego nieżytu nosa, różnego rodzaju ran czy zapalenia gruczołu mlekowego. Złe warunki bytowe wynikające z braku dostępu do czystej kąpieli, kontaktu z chorymi zwierzętami czy zakażonym sprzętem są najczęstszym powodem występowania groźnych chorób skóry takich jak: grzybica skóry, wywołana przez grzyb Trichophyton mentagrophytes oraz pasożyt skóry o nazwie Trichosporon gigantem. Wśród chorób bakteryjnych występujących u szynszyli spotyka się: salmonelozę, kolibakteriozę i pseudomonozę.
- Najskuteczniejszym sposobem uniknięcia strat w hodowli jest profilaktyczne likwidowanie przyczyn zachorowań. Do działań takich należą:
- przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia,
- przestrzeganie podstawowych zasad higieny,
- nabywanie materiału hodowlanego tylko na sprawdzonych fermach, gdzie nie występowały choroby zakaźne,
- unikanie kontaktów poprzez zwierzęta z innymi hodowcami,
- początkowa separacja i obserwacja nowo zakupionych zwierząt,
- systematyczne i dokładne czyszczenie pomieszczeń i klatek,
- eliminowanie z hodowli zwierząt podejrzanych o chorobę,
- tępienie owadów i gryzoni, stanowiących potencjalne źródło zachorowań,
- utrzymywanie dobrych warunków środowiskowych na fermie.
Joanna Radziewicz
Zostaw odpowiedź