Jersey

Rasa Jersey wyhodowana została na wyspie Jersey pod koniec XVIII w. W latach 1963-1965 zakupiono do Polski 325 jałówek i 10 buhajów. Populacja tej rasy w Polsce wynosi teraz ok. 2 tys. sztuk. Obecnie największą populację rasy Jersey posiadają USA i Dania.

Bydło rasy Jersey wcześnie dojrzewa; pierwsze wycielenia następują w 25 miesiącu. Umaszczenie jest jednolite jasnoczerwone, szare, lub łaciate. Należy do najmniejszych spośród głównych ras mlecznych. Krowy mają smukłą, zgrabną sylwetkę o słabym umięśnieniu; wysokość w kłębie wynosi 115-125 cm; masa ciała – 350-425 kg. Buhaje mierzą średnio 144 cm, a masa ciała osiąga 500-700 kg. Dobowe przyrosty buhajów, do masy ciała 300 kg, wyniosły 987 g, a wydajność rzeźna – 50,7%.

Wydajność i skład chemiczny mleka w laktacji standardowej krów rasy jersey (dane za 2007 r.)

Kraj Liczba krów ocenianych Wydajność mleka (kg) Zawartość tłuszczu (%) Zawartość białka (%)
Polska 1061,0 4977 5,40 3,88

Źródło: CBR Rolniczy Magazyn Elektroniczny