Jaja strusie

W Polsce zainteresowanie strusimi jajami odnotowuje się głównie w restauracjach, chociaż w innych krajach mają zastosowanie w piekarnictwie oraz służą do normalnej konsumpcji.

Jajo strusia waży przeciętnie około 1500 g i jest 25 razy większe od jaja kurzego. Jajo o wadze 1650 g zawiera około 1000 g białka i 320 g żółtka. Gotowanie na miękko trwa około 45 minut, a na twardo dwa razy dłużej. Grubość skorupy to około 2 mm.

Obecnie cena jednego spożywczego jaja strusiego w Polsce wynosi od 50 do 80 zł, a mimo to popyt wielokrotnie przewyższa podaż.

Średnia zawartość wybranych składników odżywczych

Składnik Struś Kura
  Cholesterol (% ich sumy przyjętej za 100) 1,98 1,5-1,9
  Witamina A (µg) 5,79 6,15
  Kwas foliowy (mg) 48 30
  Wapń (mg) 64,7 58,5
  Magnez (mg) 13,92 12,41
  Cynk (mg) 1,34 1,50
  Żelazo (mg) 2,51 2,25

Aleksandra Szymańska