Stowarzyszenie Winiarzy Śląskich

Właściciele winnic ze Śląska założyli Stowarzyszenie Winiarzy Śląskich. Chcą w ten sposób dbać o jakość produkowanych tu win i stworzyć regionalny winny szlak turystyczny.

Uprawa winorośli nie jest na Śląsku niczym nowym. Winnice istniały tu już kilkaset lat temu, szczególnie na południu regionu gdzie stanowiły koniec winnego szlaku morawskiego. Mnich – malutką wieś położoną między Strumieniem a Cieszynem nie bez powodu nazywano kiedyś Winogradem. Od kilku lat tradycję uprawy winorośli i produkcji wina próbują tu przywrócić państwo Gabrysiowie. Na Śląsku działa jeszcze kilka małych winnic, które postanowiły się zrzeszyć by wspólnie dbać o jakość produkowanych na Śląsku win.

Sylwia Gabryś członek zarządu Stowarzyszenia Winiarzy Śląskich „Chcielibyśmy promować wina regionalne, nasze, o smaku wina produkowanego w klimatach zimniejszych. Zależy nam na jakości i by smakowały koneserom”.

Dużą zaletą śląskich win jest troska właścicieli o to by winorośl była uprawiana ekologicznie a samo wino siarkowane w minimalnym stopniu.

Roman Gabryś – właściciel winnicy w Mnichu. „Cechy charakterystyczne winnicy, na które składa się i mikroklimat i stanowisko i ewentualne umiejętności, które nabywamy, wykształcą się z czasem”.

Największym problemem dla polskich winiarzy ciągle jest brak przepisów pozwalających na sprzedaż wina. Stąd pomysł na enoturystykę niezwykle popularną w Europie Południowej.

Monika Matl/OTV Bielsko-Biała Redakcja Rolna TVP