Wieprzowina – ceny z dn. 12.01.2011.

Na lepsze czasy przyjdzie jeszcze poczekać. Rynek wieprzowiny wciąż zmaga się z niskimi cenami i brakiem popytu. Wszyscy liczyli, że nowy rok przyniesie przełamanie złej passy, ale na razie przyniósł jedynie przestoje w handlu i nerwowość wśród producentów.

Transakcji na giełdach towarowych jest jak na lekarstwo, a jedyne telefony jakie odbieramy to z pytaniem o możliwość sprzedaży – mówią maklerzy. Stawka maksymalna za kilogram półtusz w klasach U i E to 6 złotych 90 groszy, ale ceny transakcyjne są przynajmniej o 50 groszy niższe.

  • PÓŁTUSZE – giełdy towarowe – oferty sprzedaży:

  • kl. E i U – 5,55 – 6,90 zł/kg
  • kl. R – 5,50 – 5,90 zł/kg
  • kl. O i P – 4,70 – 4,70 zł/kg

Ubojnie zgłaszają spore ilości półtusz, ale chętnych do ich kupna, nawet po niższych cenach nie ma. Oznacza to, że towaru na rynku jest pod dostatkiem, a zakłady przetwórcze wciąż mają zgromadzone jeszcze w ubiegłym roku zapasy. Przerobienie odkładającej się do tej pory góry wieprzowiny trwa, a szukanie innych rynków zbytu np. za granicą do najłatwiejszych nie należy. Kto więc ma mięso, musi uzbroić się w cierpliwość. A ceny? wciąż pozostają na niskim, jeszcze przedświątecznym poziomie. Kilogram karkówki bez kości to koszt około 10 złotych, schabu średnio 13 złotych. Łopatka z kością maksymalnie kosztuje 6 złotych 10 groszy, schab 10 złotych 60 groszy.

  • WIEPRZOWINA – giełdy towarowe – oferty sprzedaży:

  • łopatka bez kości – 8,00 – 9,00 zł/kg
  • karkówka bez kości – 8,00 – 12,40 zł/kg
  • schab bez kości – 12,60 – 14,20 zł/kg
  • łopatka z kością – 5,50 – 6,10 zł/kg
  • karkówka z kością – 8,20 – 9,00 zł/kg
  • schab z kością – 8,50 – 10,60 zł/kg

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP