Od 1 lipca 2009 roku obowiązują nowe unijne wymagania jakościowe dla owoców i warzyw. Normy te zostały określone w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1221/2008 z dnia 5 grudnia 2008 roku (załącznik A i B).
Nowe zmienione standardy dotyczą 26 gatunków owoców i warzyw, w tym: moreli, karczochów, szparagów, bakłażanów, awokado, fasoli, brukselki, marchwi, kalafiorów, wiśni i czereśni, cukinii, ogórków, grzybów uprawnych, czosnku, orzechów laskowych w łupinie, kapusty, porów, melonów, cebuli, groszku, śliwek, selera naciowego, szpinaku, orzechów włoskich w łupinie, arbuzów oraz cykorii liściowej. Zmiany dotyczą w szczególności ograniczenia zakresu tzw. szczegółowych norm handlowych określających między innymi kształty i rozmiary poszczególnych owoców i warzyw. Wcześniejsze normy z 1988 roku określały np. dla ogórka kategorii „ekstra” i kategorii pierwszej musza być „dobrze rozwinięte, dobrze wykształcone i praktycznie proste, o maksymalnej wysokości łuku: 10 mmm na każde 10 cm długości ogórka”.
Dotychczasowe, surowe standardy utrzymano dla 10 kategorii: jabłek, owoców cytrusowych, kiwi, sałaty, brzoskwiń i nektaryn, gruszek, truskawek, słodkiej papryki, winogron słodkich oraz pomidorów. Dla gatunków tych państwa członkowskie mogą również odstąpić od obowiązku przestrzegania norm pod warunkiem, że w sprzedaży będą opatrzone odpowiednią etykietą pozwalającą je odróżnić od klasy „ekstra”, klasy „I’, klasy „II”. Może to być etykieta z informacją „owoce na przetwory”.
CDR O/Radom
Zostaw odpowiedź