Mięso – ceny z dn. 22.06.2010.

Stagnacja to mało, teraz to już zupełny bezruch – tak to co dzieje się, a właściwie nie dzieje się w handlu mięsem, komentują maklerzy giełd towarowych. Źle było już od kilku miesięcy, ale wszyscy liczyli, że czerwiec przyniesie ożywienie i handel ruszy.

Czerwiec jeszcze się nie skończył, więc może końcówka okaże się łaskawsza i cokolwiek się zmieni – wciąż na to liczymy – mówią handlowcy.

Tymczasem na giełdach towarowych do transakcji nie dochodzi już od dłuższego czasu. W tabelach giełd towarowych można znaleźć jedynie oferty sprzedaży. 12 i pół złotego to najwyższe stawki za kilogram karkówki i szynki, schabu to maksymalnie 15 złotych.

  • Wieprzowina – elementy bez kości – oferty sprzedaży:

  • boczek – 6,00 – 8,90 zł/kg
  • łopatka – 8,20 – 8,80 zł/kg
  • szynka – 9,60 – 12,50 zł/kg
  • karkówka – 11,70 – 12,50 zł/kg
  • schab – 13,00 – 15,00 zł/kg

Ale nawet niezbyt wygórowane  ceny nie sprawiają, że kupnem jest zainteresowanych więcej osób – klienci praktycznie przestali dzwonić – narzekają handlowcy. Ubojnie coraz głośniej mówią o braku miejsc, gdzie mogłyby sprzedać surowiec. Ale z tym jest gorzej niż źle, bo zakłady przetwórcze pracują na pół gwizdka wykorzystując zapasy i nie kupują niczego z zewnątrz.

Cała mięsna Polska wstrzymała oddech i czeka na pierwsze oznaki poprawy sytuacji. Oby jak najszybciej – mówią maklerzy, bo inaczej kolejne zakłady mięsne czeka zamknięcie.

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP