Mięso – ceny z dn. 09.02.2010.

Co na rynku mięsa? Nie ma handlu, jest zabawa. Zabawa cenami, ale nie wesoła. Zmienny – mówiąc delikatnie – kurs euro narobił niezłego zamieszania.

Ostatni spadek wartości wspólnej waluty poniżej 4 złotych, mocno zachęcił importerów do wzmożonych zakupów. Lecz nagła zmiana kursu wywróciła wszystko do góry nogami. Kto może, podnosi więc ceny. Czy to w Polsce, Holandii czy w Niemczech.

Najlepszym przykładem jest łopatka wieprzowa. Dziś kilogram tego mięsa kosztuje nawet powyżej 5,5 złotego. A jeszcze w ubiegłym tygodniu ceny nie przekraczały 5 złotych.

  • ŁOPATKA – średnie ceny transakcyjne:

  • ubiegły tydzień – 4,80–4,90 zł/kg
  • dzisiaj – 5,30–5,60 zł/kg

Taka zmiana w żaden sposób nie wynika ze wzmożonego popytu, to tylko próba wyrównania stawek z powodu różnic kursowych – komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

Pojawiają się też nieśmiałe przymiarki do eksportu za wschodnia granicę. Firmy położone bliżej tych terenów, zaczynają „rozglądać” się za towarem. W większości magazyny pękają w szwach, ale gdy trafi się okazja, nikt nie wybrzydza.

A kupowane jest oczywiście to, co zwykle najtańsze. Średnie ceny transakcyjne słoniny nie przekraczają 3 złotych za kilogram. Skórki wieprzowe można kupić juz po 60 groszy, choć producenci myślą o cenach dwa razy wyższych.

  • ŚREDNIE CENY TRANSAKYJNE – giełdy towarowe:

  • słonina handlowa – 2,60–2,80 zł/kg
  • słonina przemysłowa – 2,30–2,40 zł/kg
  • tłuszcze twarde – 1,80–1,90 zł/kg
  • skórki wieprzowe – 0,60–0,80 zł/kg

Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP