Za nami kolejny ciężki sezon – podsumowują młynarze. Nie było kłopotów z zakupem ziarna, były za to ze sprzedażą mąki. A wszystko przez nadprodukcję. Jaki będzie ten sezon – pewnie nie lepszy. Bo nawet jeśli po żniwach surowiec stanieje, to prawdopodobnie ceny mąki pójdą w jego ślady.
Ale na razie ceny są stabilne. Mąkę typu 750 , tzw. chlebową udaje się sprzedać od 72 do 85 groszy za kilogram. Bułkową 500 ( pięćsetkę) średnio o 5 – 10 groszy drożej. Najtańsza jest mąka żytnia. Kilogram kosztuje najczęściej niewiele ponad 60 groszy.
- Mąka – hurtowe ceny zbytu:
- pszenna typ 750 – 0,72 – 0,85 zł/kg
- pszenna typ 500 – 0,83 – 0,90 zł/kg
- żytnia – 0,60 – 0,72 zł/kg
Młynarzy w tym sezonie nic już nie zaskoczy, firmy mają zgromadzone zapasy ziarna do samych żniw. Pierwsza pszenica z nowych zbiorów trafi do magazynów na przełomie lipca i sierpnia.
Miesiąc później będzie można ją już dodawać do zeszłorocznego zboża. Mimo to, są jeszcze rejony kraju, gdzie rolnicy właśnie teraz przywożą stare zboże do punktów skupu. Gdy ceny były wyższe, nie chcieli się go pozbywać licząc na kolejne zwyżki. Notowania jednak spadły, ale przed nowymi zbiorami i tak chcą ziarno sprzedać.
Za pszenicę konsumpcyjną o zawartości glutenu minimum 28 %, dowiezioną bezpośrednio do młyna, można dostać około 500 – 520 złotych za tonę.
Agnieszka Niemcewicz rolna.tvp.pl
Zostaw odpowiedź