W tym tygodniu kurczaki na giełdach towarowych tanieją i to znacząco. Teoretycznie przetwórcy powinni płacić za nie więcej, bo żywca brakuje, ale mały popyt w handlu detalicznym hamuje podwyżki – ocenia Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel w Łodzi.
Rozbieżności w cenach są spore i zależą od regionu kraju. Kilogram tuszek kosztuje teraz od 5 złotych 10 groszy do 5 złotych 40 groszy. Za ćwiartki i skrzydełka klienci giełd towarowych maksymalnie płacą około 5 złotych. Staniały też filety z piersi. Średnio za kilogram trzeba zapłacić 12 złotych.
- KURCZAKI – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
- tuszki – 5,10 – 5,40 zł/kg
- ćwiartki – 4,80 – 5,10 zł/kg
- skrzydełka – 4,20 – 5,00 zł/kg
- filety – 11,80 – 12,70 zł/kg
- MOM – 1,40 – 1,90 zł/kg
- skórki – 1,40 – 1,70 zł/kg
W kraju popyt jest niewielki. Ale zupełnie inaczej wygląda sytuacja z eksportem. Do Rumunii, Bułgarii, Mołdawii i Ukrainy wysyłamy głównie ćwiartki z kurczaka, skrzydełka i mięso mechanicznie odkostnione. Zupełnie nie ma popytu na podroby.
- PODROBY Z KURCZAKÓW – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
- wątróbki – 2,20 – 2,30 zł/kg
- serca – 3,60 – 3,80 zł/kg
- żołądki – 3,20 – 3,50 zł/kg
Jeszcze niedawno na klientów mogli liczyć przynajmniej dostawcy wątróbek wykorzystywanych do produkcji pasztetów. Ale teraz nabywców brakuje, gdyż kilogram wątróbek kosztuje ponad 2 złote.
Podobnie jest z żołądkami. W ofertach sprzedaży kosztują nawet 3,5 złotego za kilogram. Klienci giełd są skłonni zapłacić o złotówkę mniej.
Anna Borowska rolna.tvp.pl
Zostaw odpowiedź