Kochiny

Kochiny – rasa wyhodowana w Chinach. Masa ciała samic wynosi około 4,5 kg, zaś samców około 5,5 kg. Ich sylwetka jest silna i muskularna.

Nisko osadzony tułów, niemal całkowicie zakrywa żółte, krótkie nogi, upierzonymi stopami. Pierś jest szeroka, zaokrąglona, szyja krótka i obficie upierzona. Niewielką głowę zdobi pojedynczy grzebień. Kochiny występują w wielu odmianach barwnych: czarnej, niebieskiej, białej, płowożółtej, krogulczej, czarnej nakrapianej i kuropatowej paskowej. Rasa charakteryzuje się wysoką nieśnością i dużą wydajnością rzeźną. Mechelner – rasa charakteryzuje się szerokim, głębokim korpusem ustawionym na stosunkowo krótkich skokach. Jest to typ kury mięsnej. Masa ciała samic wynosi około 3,0 kg, zaś samców około 4,5 kg. Ptaki są spokojnego usposobienia i posiadają piękną sylwetkę. Nieśność jest raczej zadowalająca.