Drób jest drogi, a handel bardzo mizerny. Tuszki z kurczaków kosztują nawet 5 złotych 90 groszy za kilogram. Znaczących obniżek maklerzy oczekują dopiero w sierpniu, kiedy jak zwykle w pełni żniw maleje podaż wieprzowiny, a rośnie drobiu.
Coraz bardziej opłacalny staje się import. Holenderskie ćwiartki kosztują teraz maksymalnie 5,10 groszy za kilogram, podczas gdy za polskie trzeba zapłacić o 60 groszy więcej.
- Ćwiartki kurczaków – ceny transakcyjne:
- holenderskie 5,00-5,10 zł/kg
- polskie 5,40-5,70 zł/kg
Jedynie w przypadku filetów z piersi sytuacja jest odwrotna i nasz towar z powodzeniem znajduje kupców za granicą.
Filety z piersi kurczaków w kraju kosztują średnio 12,5 złotego, z przeznaczeniem na eksport są nawet o 1,5 złotego droższe. Filety z indyków kosztują jeszcze więcej.
- Filety z piersi drobiowych – ceny transakcyjne:
- kury – 11,00-11,40 zł/kg
- kurczaki – 12,00-14,00 zł/kg
- indyki – 13,60-15,00 zł/kg
Trwa sezon na skrzydełka do grillowania, a ceny wciąż wysokie. Zupełnie brak chętnych na żołądki i serca.
Anna Borowska rolna.tvp.pl
Zostaw odpowiedź