Drób – ceny z dn. 22.07.09.

Drób jest drogi, a handel bardzo mizerny. Tuszki z kurczaków kosztują nawet 5 złotych 90 groszy za kilogram. Znaczących obniżek maklerzy oczekują dopiero w sierpniu, kiedy jak zwykle w pełni żniw maleje podaż wieprzowiny, a rośnie drobiu.

Coraz bardziej opłacalny staje się import. Holenderskie ćwiartki kosztują teraz maksymalnie 5,10 groszy za kilogram, podczas gdy za polskie trzeba zapłacić o 60 groszy więcej.

  • Ćwiartki kurczaków – ceny transakcyjne:
  • holenderskie 5,00-5,10 zł/kg
  • polskie 5,40-5,70 zł/kg

Jedynie w przypadku filetów z piersi sytuacja jest odwrotna i nasz towar z powodzeniem znajduje kupców za granicą.

Filety z piersi kurczaków w kraju kosztują średnio 12,5 złotego, z przeznaczeniem na eksport są nawet o 1,5 złotego droższe. Filety z indyków kosztują jeszcze więcej.

  • Filety z piersi drobiowych – ceny transakcyjne:
  • kury – 11,00-11,40 zł/kg
  • kurczaki – 12,00-14,00 zł/kg
  • indyki – 13,60-15,00 zł/kg

Trwa sezon na skrzydełka do grillowania, a ceny wciąż wysokie. Zupełnie brak chętnych na żołądki i serca.

Anna Borowska rolna.tvp.pl