Drób – ceny z dn. 05.01.2011.

Producenci drobiu alarmują o tragicznej sytuacji na rynku. Problemy zaczęły się jesienią, ale teraz to już klęska. 2,90 do 3 złotych za kilogram żywca w skupie pokrywa jedynie zakup paszy, która drastycznie zdrożała, wzrósł także VAT. A gdzie koszty zakupu piskląt, ogrzewania i energii elektrycznej, leków, opieki weterynaryjnej czy transportu – żalą się hodowcy.

Jednak na giełdach towarowych Tych problemów nie widać. Choć umiarkowany, to handel drobiem wciąż jest. Większego ruchu – zdaniem maklerów można się spodziewać w połowie stycznia. A na razie za sprawą prawosławnych Świąt Bożego Narodzenia ożywiły się nawet kontakty ze wschodem.

Do naszych wschodnich sąsiadów najczęściej wysyłane są skórki drobiowe, używane przeważnie do produkcji pasztetów. Górne stawki wzrosły. Kilogram kosztuje od jednego do 1,5 złotego. Nadal nie ma większego zainteresowania smalcem czy słoniną. Ale po niedzieli powinien ruszyć eksport tańszych części, np. mięsa mechanicznie odkostnionego, baderów, czy skrzydełek.

  • ASORTYMENT DROBIOWY – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:

  • skórki – 1,00-1,50 zł/kg
  • słonina – 2,40-2,80 zł/kg
  • mom – 1,10-1,50 zł/kg
  • badery – 2,00-6,00 zł/kg

W ciągu tygodnia średnio o 40 groszy wzrosły ceny tuszek kurczaków. Teraz maksymalnie trzeba za nie zapłacić 4 złote 60 groszy. Staniały ćwiartki. Natomiast ceny filetów z kurczaków są stabilne. Kilogram kosztuje od 10,5 do 11 złotych. Za krajowe piersi indycze trzeba zapłacić od 14 do nawet 15 złotych, brazylijskie są znacznie tańsze.

  • KURCZAKI – ceny transakcyjne:

  • tuszki – 4,40-4,60 zł/kg
  • ćwierci – 3,50-3,80 zł/kg
  • filety – 10,50-11,00 zł/kg
  • INDYKI – ceny transakcyjne:

  • filety krajowe – 14,00-15,00 zł/kg
  • filety brazylijskie – 12,50 zł/kg

Jest popyt na podroby z kurczaków, ale ceny są niskie. Wątróbki kosztują maksymalnie 2 złote 20 groszy za kilogram, za serca najczęściej trzeba zapłacić 3 złote. Ten towar nie tylko trafia do producentów żywności dla ludzi, a coraz częściej także do wytwórni karmy dla psów. A takie firmy starają się jak najbardziej obniżyć cenę.

  • PODROBY – ceny transakcyjne:

  • wątróbki – 2,00-2,20 zł/kg
  • serca – 2,80-3,60 zł/kg
  • żołądki – 2,60-3,00 zł/kg

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP