A teraz o nienajlepszej końcówce dobrego roku. Hodowcy drobiu biją na alarm, koszty produkcji ruszyły w górę, a ceny żywca spadły. To efekt nadprodukcji – odpowiadają przetwórcy i przypominają, że gdy ceny były dobre, kto tylko mógł zapełniał kurniki.
Teraz nie ma innego wyjścia i dostosować wielość produkcji do wymagań rynku. A z bolesnej lekcji wyciągnąć wnioski. Światełko w tunelu już widać, długi weekend zdołał zatrzymać kolejne obniżki.
W całej sprawie jest jeszcze wątek międzynarodowy. Przez ostatnie miesiące to wschodni, wyjątkowo chłonny rynek ratował nas przed zalewem kurczakami.
Ale po wygranej przez Amerykanów batalii o rosyjskich klientów, statki wypełnione drobiowym mięsem zza oceanu zawitały już do wschodnich portów. Jak się okazuje nasze kurczaki nie są już tak potrzebne.
Mamy ich więc pod dostatkiem. Zdaniem drobiarzy z ostatnich tygodni płyną dwa wnioski, po pierwsze nadprodukcja hodowcom nie służy, bo warunki dyktują wtedy zakłady. Po drugie umowy lojalnościowe z firmami przetwórczymi ratują przed gwałtownym spadkiem opłacalności, warto je więc podpisywać.
-
Brojlery ceny skupu netto:
- umowy kontraktacyjne – 3,00 – 3,15 zł/kg
- wolny rynek – 2,80 – 3,00 zł/kg
- źródło ZD
Gdy surowca jest za dużo, małe ubojnie bez skrupułów egzekwują prawa rynku i obniżają ceny. Duże firmy są mniej podatne na wahania.
Tu cena wciąż przekracza 3 złote za kilogram. Choć w sezonie pod znakiem drogich pasz to i tak mało. Średnio przez ostatnie półtora miesiąca ceny skupu żywca drobiowego spadły z 3 złotych 60 groszy, nawet poniżej 3 złotych. To prawie o 1/5.
Ale są ubojnie gdzie wygląda to jeszcze gorzej. W połowie września, kiedy żywca trzeba było szukać płaciły one 3 złote 80 groszy, teraz 2 złote 90.
-
Ceny skupu drobiu:
- 02.08 – 3,69 zł/kg
- 09.08 – 3,59 zł/kg
- 16.08 – 3,59 zł/kg
- 23.08 – 3,53 zł/kg
- 30.08 – 3,47 zł/kg
- 06.09 – 3,49 zł/kg
- 13.09 – 3,57 zł/kg
- 20.09 – 3,49 zł/kg
- 27.09 – 3,33 zł/kg
- 04.10 – 3,22 zł/kg
- 11.10 – 3,12 zł/kg
- 18.10 – 2,99 zł/kg
- 25.10 – 2,97 zł/kg
- 03.11 – 3,00 zł/kg
- Źródło ZD
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź