Drób – ceny z dn. 04.11.2010.

A teraz o nienajlepszej końcówce dobrego roku. Hodowcy drobiu biją na alarm, koszty produkcji ruszyły w górę, a ceny żywca spadły. To efekt nadprodukcji – odpowiadają przetwórcy i przypominają, że gdy ceny były dobre, kto tylko mógł zapełniał kurniki.

Teraz nie ma innego wyjścia i dostosować wielość produkcji do wymagań rynku. A z bolesnej lekcji wyciągnąć wnioski. Światełko w tunelu już widać, długi weekend zdołał zatrzymać kolejne obniżki.

W całej sprawie jest jeszcze wątek międzynarodowy. Przez ostatnie miesiące to wschodni, wyjątkowo chłonny rynek ratował nas przed zalewem kurczakami.

Ale po wygranej przez Amerykanów batalii o rosyjskich klientów, statki wypełnione drobiowym mięsem zza oceanu zawitały już do wschodnich portów. Jak się okazuje nasze kurczaki nie są już tak potrzebne.

Mamy ich więc pod dostatkiem. Zdaniem drobiarzy z ostatnich tygodni płyną dwa wnioski, po pierwsze nadprodukcja hodowcom nie służy, bo warunki dyktują wtedy zakłady. Po drugie umowy lojalnościowe z firmami przetwórczymi ratują przed gwałtownym spadkiem opłacalności, warto je więc podpisywać.

  • Brojlery ceny skupu netto:

  • umowy kontraktacyjne – 3,00 – 3,15 zł/kg
  • wolny rynek – 2,80 – 3,00 zł/kg
  • źródło ZD

Gdy surowca jest za dużo, małe ubojnie bez skrupułów egzekwują prawa rynku i obniżają ceny. Duże firmy są mniej podatne na wahania.

Tu cena wciąż przekracza 3 złote za kilogram. Choć w sezonie pod znakiem drogich pasz to i tak mało. Średnio przez ostatnie półtora miesiąca ceny skupu żywca drobiowego spadły z 3 złotych 60 groszy, nawet poniżej 3 złotych. To prawie o 1/5.

Ale są ubojnie gdzie wygląda to jeszcze gorzej. W połowie września, kiedy żywca trzeba było szukać płaciły one 3 złote 80 groszy, teraz 2 złote 90.

  • Ceny skupu drobiu:

  • 02.08 – 3,69 zł/kg
  • 09.08 – 3,59 zł/kg
  • 16.08 – 3,59 zł/kg
  • 23.08 – 3,53 zł/kg
  • 30.08 – 3,47 zł/kg
  • 06.09 – 3,49 zł/kg
  • 13.09 – 3,57 zł/kg
  • 20.09 – 3,49 zł/kg
  • 27.09 – 3,33 zł/kg
  • 04.10 – 3,22 zł/kg
  • 11.10 – 3,12 zł/kg
  • 18.10 – 2,99 zł/kg
  • 25.10 – 2,97 zł/kg
  • 03.11 – 3,00 zł/kg
  • Źródło ZD

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP