Po okresie zwyżek, czas na przeceny.
Na rynku drobiu przetasowania. Ostatnie dni przynoszą spadki cen kurczaków o 7 – 8%. Nie trzeba się tu doszukiwać jakiejś spiskowej teorii. Obniżki wynikają z cyklu produkcji. Wzrosła podaż, spadły więc ceny.
I to właściwie wszystkich elementów. Jedynie podroby nie poddają się presji cen. To teraz jeden z lepiej sprzedających się towarów. Poszukiwany do produkcji pasztetów i wędlin. Kilogram wątróbek z kurczaka kosztuje 2,5 do 2 złotych 80 groszy. Żołądki około 4. To stawki dla podrobów mrożonych, kupowanych w hurtowych ilościach do przetwórstwa.
- CENY PODROBÓW Z KURCZAKA – mrożone:
- wątróbka – 2,50 – 2,80 zł/kg
- serca – 3,00 – 3,40 zł/kg
- żołądki – 4,00 zł/kg
Tymczasem na sklepowych półkach ceny podrobów zaczynają się od 5 złotych. To towar, którego stawki hurtowe i detaliczne są najbardziej zróżnicowane. Stałą cenę trzymają kury. Tu podaż wyraźnie spadła. Filety z kury rosołowej kosztują od 10,5 złotego. Z mięsnej przekraczają 11. Takie stawki to poziom zbliżony do cen filetów z kurczaka.
- FILETY Z PIERSI:
- kura rosołowa – 10,50 – 10,80 zł/kg
- kura mięsna – 11,20 zł/kg
- kurczak – 11,80 – 12,20 zł/kg
rolna.tvp.pl
Zostaw odpowiedź