Wołowina – ceny z dn. 26.06.09.

Jeśli o jakiejś produkcji mięsa można dzisiaj mówić, że jest opłacalna, to z całą pewnością jest nią produkcja wołowiny – twierdzą zgodnie handlowcy i eksperci.

Stały rynek zbytu i stabilne ceny – to główny atut. Jeśli coś się zmienia to z reguły na korzyść producentów.

I nie inaczej jest w tym tygodniu. Średnio o 10 – 30 groszy za kilogram w górę poszły ceny bydła w punktach skupu. A to za sprawą mniejszych dostaw. Ubojnie już narzekają na braki. Ale handlowcy uspokajają, że nie jest to efekt ograniczenia produkcji, ale wynik wzmożonych prac polowych. Efekt?

  • Wołowina giełdy towarowe:
  • ćwierci B – 10,50 – 11,00 zł/kg
  • ćwierci D – 8,40 – 8,40 zł/kg
  • ćwierci J – 10,00 – 10,30 zł/kg

Ćwierci z byków kosztują już 11 złotych za kilogram. Nie zraża to ani Włochów, ani Holendrów, którzy odbierają każdą ilość wołowiny dostępną na naszym rynku.

W górę pną się także stawki mięs produkcyjnych i elementów szlachetnych.

  • Wołowina giełdy towarowe:
  • mięsa drobne kl. I 11,00 – 13,10 zł/kg
  • udziec – 15,90 – 16,10 zł/kg
  • polędwica – 47,00 – 67,00 zł/kg

Kilogram mięs drobnych w klasie pierwszej to koszt rzędu 13 złotych, za kilogram polędwicy trzeba zapłacić blisko 70 złotych.

olna.tvp.pl