Niespełna złotówkę kosztowały dokładnie rok temu, wiśnie dostarczane do zakładów przetwórczych. Teraz ceny są nieporównywalnie wyższe. Średnie stawki płacone sadownikom, ukształtowały się na poziomie 2 złotych 75 groszy za kilogram. A jeszcze tydzień temu, cenom daleko było do 2 złotych – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa.
A jak wyglądają ceny w poszczególnych województwach? W wielu rejonach stawki bardzo zbliżone. Wiśnie kosztują najczęściej od 2 złotych 60 groszy do 2 złotych 90 groszy za kilogram.
-
WIŚNIE – zakłady przetwórcze:
- woj.kujawsko-pomorskie – 2,60 – 2,70 zł/kg
- woj.łódzkie – 2,60 – 2,90 zł/kg
- woj.podkarpackie – 2,70 zł/kg
- woj.mazowieckie – 2,75 zł/kg
- woj.dolnosląskie – 2,80 zł/kg
- woj.lubelskie – 2,80 – 2,90 zł/kg
- wg IERiGŻ
Dużo więcej niż w ubiegłym sezonie, płacą też spółdzielnie ogrodnicze. Owoce deserowe kosztują prawie dwa razy więcej. Do przetwórstwa i mrożenia są prawie czterokrotnie droższe.
-
WIŚNIE – spółdzielnie ogrodnicze:
- 2010 r. deserowe – 3,25 zł/kg
- 2010 r. przetwórstwo – 2,40 zł/kg
- 2009 r. deserowe – 1,65 zł/kg
- 2009 r. przetwórstwo – 0,63 zł/kg
- wg IERiGŻ
Skąd ta zmiana? Powód jest prozaiczny – mniejsze niż rok temu zbiory.
Eberhard Makosz-Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie „Wiśnie dojrzewają przedwcześnie, nie wyrastają, a dojrzewają, czyli plony będą, znacznie niższe o połowę niższe niż w ubiegłych latach”
Z jednej strony winna jest temu pogoda. Z drugiej – sami ludzie. Kto nie wykonał oprysków, ma teraz spory problem ze zbiorem. Do zmian cenników przyczyniają się też kłopoty naszych konkurentów. Serbowie, Węgrzy i Niemcy ten sezon również zakończą niższą, niż ubiegłoroczna produkcją.
Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź