Pnące się w górę notowania wieprzowiny nie pozwalają odetchnąć rynkowi.
Z każdym niemal dniem jest coraz drożej. Największe zwyżki dotknęły półtusze – za kilogram w klasie E trzeba już zapłacić nawet ponad 8 złotych. A zadowolonych z takiego obrotu sytuacji można ze świecą szukać.
Paradoksalnie obecne stawki nie opłacają się ani producentom, ani przetwórcom. Dla jednych oznaczają bowiem szybko malejącą ilość klientów, dla drugich są powodem do ograniczania produkcji do niezbędnego minimum. Efekt jest tylko jeden – liczba transakcji na giełdach bliska zeru.
Niewielka ilość zamówień z ubiegłego tygodnia została zrealizowana już wczoraj i na giełdach handlujących mięsem zrobiło się bardzo spokojnie. Handlowcy powoli przestają być optymistami i na nagły boom na wieprzowinę raczej nie liczą.
Klientów wciąż ubywa, a zainteresowanie jest mniej niż mizerne. Sytuację mogłyby poprawić spadające notowania wieprzowiny w Europie, ale jak mówią handlowcy – obniżek w najbliższym czasie nie należy się spodziewać.
- Wieprzowina giełdy towarowe:
- łopatka – 6,60 – 11,00 zł/kg
- boczek – 6,00 – 11,50 zł/kg
- szynka – 7,90 – 12,30 zł/kg
- karkówka – 10,20 – 14,50 zł/kg
- schab – 11,70 – 18,00 zł/kg
W efekcie na krajowym podwórku ceny rosną o około 20 – 30 groszy w ciągu tygodnia. Stawki za najdroższe elementy, takie jak schab, sięgają już granicy 18 złotych za kilogram.
To poziom przy którym, nie ma chętnych do zawierania umów. Górne ceny pozostałych elementów szlachetnych przekroczyły 11 złotych. Coraz droższy jest także asortyment drobny i produkcyjny.
- Wieprzowina giełdy towarowe:
- wątroba – 1,90 – 3,50 zł/kg
- nogi – 0,80 – 3,70 zł/kg
- tłuszcze – 2,00 – 4,50 zł/kg
- słonina – 2,00 – 5,00 zł/kg
- podgardle – 4,80 – 6,00 zł/kg
- mięsa drobne kl. II – 3,80 – 9,00 zł/kg
Kilogram podgardli kosztuje 6 złotych, słonina i tłuszcze około 5. Najdroższe są drobne mięsa produkcyjne – nawet 9 złotych za kilogram.
rolna.tvp.pl
Zostaw odpowiedź