To już nie stagnacja, to prawdziwy kryzys w branży – tak sytuację na rynku wieprzowiny podsumowują handlowcy. Producenci z coraz większą determinacją szukają klientów i coraz częściej decydują się na sprzedaż nawet, jeśli może to skutkować długoterminowym czekaniem na pieniądze. Trzeba to powiedzieć otwarcie – mamy nadprodukcję wieprzowiny i nic radykalnie nie poprawi sytuacji jak zamknięcie przynajmniej połowy zakładów – komentują maklerzy.
Rynek konsumentów jest zdecydowanie za mały, by produkowane ilości mięsa mogły zostać sprzedane, o zyskach już nie wspominając – mówią producenci.
Dzisiaj, kto chce handlować musi albo sprzedawać po kosztach, albo czekać na okresy wzmożonych zakupów.
-
Elementy wieprzowe bez kości – oferty sprzedaży:
- łopatka – 8,20 – 9,00 zł/kg
- boczek – 6,30 – 10,00 zł/kg
- szynka – 8,50 – 12,50 zł/kg
- karkówka – 11,50 – 13,50 zł/kg
- schab – 13,17 – 14,50 zł/kg
Wrzesień, który zawsze jest jednym ze słabszych miesięcy pod względem popytu, w tym roku jest wyjątkowo fatalny. Jeśli handel się odbywa, to jedynie pomiędzy stałymi kontrahentami – poprzez giełdy towarowe nie sprzedaje się nic.
I na poprawę sytuacji nie wpływają nawet kolejne obniżki cen. Elementy szlachetne, jak karkówka czy łopatka, na które jeszcze dwa, trzy tygodnie temu można było znaleźć klientów, dzisiaj są towarem całkowicie niesprzedawalnym.
Jedyne na co można znaleźć chętnych, to elementy drobne – skórki, tłuszcze, słonina – ale trzeba mieć świeży towar i atrakcyjną cenę.
-
Elementy wieprzowe – oferty sprzedaży:
- skórki – 1,00 – 1,80 zł/kg
- tłuszcz miękki – 1,30 – 2,00 zł/kg
- tłuszcz twardy – 1,50 – 2,90 zł/kg
- podgardla – 1,60 – 3,50 zł/kg
- słonina – 2,10 – 4,00 zł/kg
Oferty zakupu na półtusze w klasie E spadły w tym tygodniu do 5 złotych 60 groszy – zakłady tłumaczą, że nie są w stanie zapłacić więcej, bo same muszą wyprodukować tańszy towar.
Tymczasem większość ubojni chciałaby otrzymywać przynajmniej 6 złotych za kilogram półtusz, bo jak tłumaczą w przeciwnym wypadku będą zmuszone do obniżania już i tak niskiej ceny za żywiec.
-
Półtusze kl. E:
- oferty zakupu – 5,60 – 5,80 zł/kg
- oferty sprzedaży – 5,80 – 6,50 zł/kg
Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź