Jeszcze nie tym razem. Niewielkie ożywienie, które czuć było w powietrzu jeszcze na początku tygodnia, zostało zredukowane praktycznie do zera.
Nadzieje branży mięsnej rozwiały się szybciej niż ktokolwiek mógł przypuszczać, a zastąpiła je szara, nieciekawa rzeczywistość. Na giełdach towarowych po handlu i klientach nie ma śladu i poprawy nie zapowiadają nawet kolejne obniżki cen.
W nowy tydzień ceny krajowych półtusz wkraczały na poziomie 6 złotych 70 groszy za kilogram surowca w klasie E. Szybko jednak maksymalna stawka została zredukowana o 30 groszy. A to za sprawą spadku notowań towarów importowanych.
Krajowi producenci, jeśli chcą cokolwiek sprzedać muszą być konkurencyjni, więc obniżki są niezbędne – komentują maklerzy. Ale dodają, że niestety nie zawsze to pomaga, bo konsumpcja mięsa jest w tej chwili tak niewielka, że trudno sprzedać nawet bardzo przeceniony towar.
Na giełdach chętni znaleźliby się na tłuszcze twarde, ale w cenie 10 – 20 groszy niższej niż obecne oferty sprzedaży. Żadnego zainteresowania nie ma elementami produkcyjnymi. Głowy, nogi czy podgardla odkładają się magazynach z dnia na dzień powiększając mięsną górkę.
-
Półtusze krajowe kl. E – ceny transakcyjne:
- poniedziałek – 6,50-6,70 zł/kg
- dzisiaj – 6,30-6,40 zł/kg
-
Elementy wieprzowe – oferty sprzedaży:
- tłuszcze miękkie – 1,20-2,00 zł/kg
- tłuszcze twarde – 1,30-2,90 zł/kg
- słonina – 2,00-4,00 zł/kg
-
Elementy wieprzowe – oferty sprzedaży:
- głowy – 0,85 – 1,40 zł/kg
- skórki – 0,90 – 1,80 zł/kg
- nogi – 0,80 – 2,20 zł/kg
- podgardla – 2,30 – 3,50 zł/kg
- serca – 3,00 – 3,30 zł/kg
Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź