Wieprzowina – ceny z dn. 15.07.2010.

Jeszcze nie tym razem. Niewielkie ożywienie, które czuć było w powietrzu jeszcze na początku tygodnia, zostało zredukowane praktycznie do zera.

Nadzieje branży mięsnej rozwiały się szybciej niż ktokolwiek mógł przypuszczać, a zastąpiła je szara, nieciekawa rzeczywistość. Na giełdach towarowych po handlu i klientach nie ma śladu i poprawy nie zapowiadają nawet kolejne obniżki cen.

W nowy tydzień ceny krajowych półtusz wkraczały na poziomie 6 złotych 70 groszy za kilogram surowca w klasie E. Szybko jednak maksymalna stawka została zredukowana o 30 groszy. A to za sprawą spadku notowań towarów importowanych.

Krajowi producenci, jeśli chcą cokolwiek sprzedać muszą być konkurencyjni, więc obniżki są niezbędne – komentują maklerzy. Ale dodają, że niestety nie zawsze to pomaga, bo konsumpcja mięsa jest w tej chwili tak niewielka, że trudno sprzedać nawet bardzo przeceniony towar.

Na giełdach chętni znaleźliby się na tłuszcze twarde, ale w cenie 10 – 20 groszy niższej niż obecne oferty sprzedaży. Żadnego zainteresowania nie ma elementami produkcyjnymi. Głowy, nogi czy podgardla odkładają się magazynach z dnia na dzień powiększając mięsną górkę.

  • Półtusze krajowe kl. E – ceny transakcyjne:

  • poniedziałek – 6,50-6,70 zł/kg
  • dzisiaj – 6,30-6,40 zł/kg
  • Elementy wieprzowe – oferty sprzedaży:

  • tłuszcze miękkie – 1,20-2,00 zł/kg
  • tłuszcze twarde – 1,30-2,90 zł/kg
  • słonina – 2,00-4,00 zł/kg
  • Elementy wieprzowe – oferty sprzedaży:

  • głowy – 0,85 – 1,40 zł/kg
  • skórki – 0,90 – 1,80 zł/kg
  • nogi – 0,80 – 2,20 zł/kg
  • podgardla – 2,30 – 3,50 zł/kg
  • serca – 3,00 – 3,30 zł/kg

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP