Wieprzowina – ceny z dn. 11.05.2010.

Handel? A co to takiego? – pytają z sarkazmem maklerzy borykający się z problemami sprzedaży wieprzowiny.

Po słabym transakcyjnie kwietniu, maj miał przynieść spore ożywienie, tymczasem przyniósł dalsze oczekiwanie i rosnącą frustrację. Chętni na kupno wieprzowiny pojawiają się sporadycznie, a każda zrealizowana umowa, to sukces. Szyki psują zarówno wahający się kurs złotego do euro i mało majowa niestety pogoda.

A maj zawsze był miesiącem, w którym sprzedaż wieprzowiny rosła, głównie dzięki rozpoczynającemu się sezonowi grillowemu. Teraz deszczowa aura skutecznie obniżyła konsumpcję, a co za tym idzie i handel.

Firmy zgodnym chórem narzekają na brak klientów. Zwiększeniu handlu nie sprzyjają nawet niskie ceny. Jeśli udaje się coś sprzedać, to są to niewielkie ilości tylko bardzo konkretnych elementów i raczej na lokalnym rynku niż w skali kraju.

  • Elementy wieprzowe z kością ceny transakcyjne – giełdy towarowe:

  • łopatka – 5,40–5,50 zł/kg
  • karkówka – 8,40–8,50 zł/kg
  • schab – 12,80–13,00 zł/kg

A fartownymi w tej kiepskiej sytuacji są ci, którzy mają w ofercie tanią łopatkę, karkówkę i schab. Są to teraz jedyne towary, na które czasami udaje się znaleźć nabywców. Stawki od 5 złotych 40 groszy za kilogram łopatki do 13 złotych za schab.

  • Półtusze wieprzowe kl. E – ceny transakcyjne – giełdy towarowe:

  • kraj – 5,30–5,40 zł/kg
  • import – 6,30–6,50 zł/kg

Kilogram krajowych półtusz w klasie E to wydatek rzędu 5 złotych 30 groszy, importowane są co najmniej o złotówkę droższe. Ale przy braku chętnych na krajowy surowiec, trudno liczyć, że droższe mięso z importu uda się gdziekolwiek sprzedać.

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP