Ostatnie tygodnie w handlu wieprzowiną obfitowały w wysokie ceny i narzekania kupujących.
Ten tydzień ma przynieść odmianę. Do piątku popyt utrzymywała się na zadowalającym poziomie, a teraz handlowcy liczą na zwiększenie ilości transakcji z dostawami w przyszłym tygodniu. A wszystko za sprawą zarówno spadających na zachodzie cen, jak i korzystnego dla nas kursu euro. Już teraz na naszym rynku odczuwalne są spore spadki.
Tańsza wieprzowina na zachodzie europy, to przede wszystkim efekt dotychczasowych wysokich cen w tamtejszych punktach skupu. Producenci zaczęli odstawiać więcej tuczników, a popyt utrzymał się na podobnym poziomie.
Na obniżki i to znaczne, nie trzeba było długo czekać. Sprowadzane z Belgii czy Holandii półtusze, jeszcze w ubiegłym tygodniu kosztowały ponad 8 złotych za kilogram.
- Półtusze wieprzowe – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
- importowane – teraz – 7,60 zł/kg
- importowane – tydzień temu – 8,10 zł/kg
- krajowe kl. E – teraz – 6,90 – 7,20 zł/kg
- krajowe kl. E – tydzień temu – 6,90 – 7,40 zł/kg
Dzisiaj jest taniej nawet 50 groszy. To jeszcze nie przełożyło się na ceny naszego surowca – krajowe półtusze w klasie E nadal kosztują powyżej 7 złotych, ale zdaniem maklerów obniżki to kwestia dni.
Tymczasem spore spadki towarzyszą cenom poszczególnych elementów z importu. Do piątku za kilogram karkówki z kością przetwórcy płacili blisko 10 złotych – dzisiaj transakcje zawierane są na 9 złotych.
- Wieprzowina – import – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
- karkówka z kością – teraz – 9,00 – 9,20 zł/kg
- karkówka z kością – tydzień temu – 9,60 – 9,90 zł/kg
- schab bez kości – teraz – 14,80 – 15,00 zł/kg
- schab bez kości – tydzień temu – 15,30 – 15,70 zł/kg
Podobnie spadają ceny jednego z najdroższych mięs – schabu. Tańsze są także mięsa produkcyjne.
rolna.tvp.pl
Zostaw odpowiedź