Powoli rozkręca się handel na rynku wieprzowiny. Transakcji przybywa. W tym tygodniu spore zainteresowanie jest belgijskimi półtuszami oraz przodkami. Przy stałych kontraktach importerzy mogą teraz liczyć na atrakcyjne ceny.
Półtusze klasy E sprowadzane z Belgii kosztują około 6 złotych 20 groszy za kilogram, za importowane przodki trzeba zapłacić od 5,5 do 5 złotych 80 groszy.
-
WIEPRZOWINA – ceny transakcyjne – import:
- półtusze kl. E – 6,20-6,25 zł/kg
- przodki – 5,50-5,80 zł/kg
Tak duża rozbieżność cen zależy od ilości i kraju pochodzenia. Stali klienci mogą liczyć na dodatkowe upusty sięgające 30 groszy za kilogram.
Do poszukiwanego w styczniu importowanego asortymentu można dodać jeszcze łopatkę oraz karkówkę z kością. Łopatka kosztuje około 5,60 złotych za kilogram, karkówka maksymalnie 7 złotych 20 groszy.
-
ELEMENTY WIEPRZOWE – ceny transakcyjne – import:
- łopatka z/k – 5,60-5,65 zł/kg
- karkówka z/k – 7,00-7,20 zł/kg
- schab b/k – 13,00 zł/kg
- szynka z/k – 7,10-7,20 zł/kg
Mniej chętnych jest na schab, natomiast zainteresowanie szynką – minimalne. Popyt na tłuszcze czy mięsa drobne jest teraz „zerowy”, większego można spodziewać się dopiero w marcu.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź