Pieczarki, szczypiorek i rzodkiewka, to nieliczne wyjątki, które zamiast drożeć – tanieją.
Pieczarki z powodu niewielkiego eksportu i jeszcze mniejszego popytu na krajowym rynku. Szczypiorek i rzodkiewka – kosztują coraz mniej, głównie za sprawą importu z Holandii. Reszta warzyw ruszyła w górę. Wzrosty są niebagatelne, bo w niektórych przypadkach, sięgają nawet kilkudziesięciu groszy.
Najbardziej, bo blisko o 60 groszy za kilogram zdrożała brukselka. Drugie miejsce, z 30-to groszowym wzrostem zajmuje włoska kapusta. I dalej cebula, pietruszka, marchew.
-
CENY SKUPU WARZYW – spółdzielnie ogrodnicze:
- brukselka – 2,70 zł/kg [+0,57 zł/kg]
- kapusta włoska – 2,10 zł/kg [+0,31 zł/kg]
- cebula – 0,92 zł/kg [+0,15 zł/kg]
- pietruszka – 2,92 zł/kg [+0,12 zł/kg]
- marchew – 0,72 zł/kg [+0,11 zł/kg]
Wyższe ceny to oczywiście efekt długo utrzymujących się mrozów, a nie nagłej zmiany koniunktury na rynku. Obawy o transport wymusiły też wyższe stawki w przypadku jabłek, ale tylko deserowych. W zależności od odmiany owoce zdrożały od blisko 10 prawie do 20 groszy. Najbardziej w górę poszły ceny Ligoli, najmniej Szampionów.
-
CENY SKUPU JABŁEK – spółdzielnie ogrodnicze:
- Szampion – 0,83 zł/kg [+0,08 zł/kg]
- Idared – 0,70 zł/kg [+0,10 zł/kg]
- Gala – 0,92 zł/kg [+0,15 zł/kg]
- Jonagored – 0,80 zł/kg [+0,15 zł/kg]
- Rubin – 0,83 zł/kg [+0,17 zł/kg]
- Ligol – 0,83 zł/kg [+0,19 zł/kg]
Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź