Na rynku warzyw drogo, ale przynajmniej na razie maksima zostały osiągnięte.
Ciągłe podwyżki cebuli i kapusty udało się zahamować. Warzywa osiągnęły już taki poziom, że opłacalny stał się import. Ale w tym sezonie dobrej cebuli brakuje w całej Europie.
W kraju podaż warzyw bardzo wzrosła, bo rolnicy zdecydowali się otworzyć kopce. Towar nie jest najlepszej jakości, dlatego trzeb go szybko sprzedać.
-
Warzywa – spółdzielnie ogrodnicze:
- cebula – 1,20–1,75 zł/kg
- kapusta biała – 0,60–0,90 zł/kg
- marchew – 0,50–1,20 zł/kg
- pietruszka – 2,90–4,40 zł/kg
- buraki – 0,60–0,95 zł/kg
Ale kopce, to domena małych producentów. Pozostali potrafią już nie tylko uprawiać oraz zbierać, ale i przechowywać warzywa tak dobrze, że nie sposób odróżnić ich od Holenderskich czy Hiszpańskich. Przegrywamy jedynie z klimatem.
U nas wszytko dojrzewa później. Choć w tym roku z niespotykanymi mrozami boryka się także Hiszpania. Skutek – problemy z papryką i rosnące ceny również u nas. Drogie mogą być też pomidory.
-
Warzywa spod osłon – spółdzielnie ogrodnicze:
- ogórki – 7,30–9,00 zł/kg
- pomidory – 9,40 zł/kg
Ale po tak długiej zimie klienci spragnieni są nowalijek i to nie tych importowanych, ale krajowych. Producenci ogórków i pomidorów już się przygotowują. Kombinaty ogrodnicze tak planują produkcję by z wysypem trafić tuż przed świętami. Jeśli ceny uda się utrzymać, zysk gwarantowany.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź