Warzywa – ceny z dn. 08.09.2010.

Wystarczył jeden deszczowy tydzień i pomidory zdrożały o kilkadziesiąt procent. Kupcy ze wschodu i południa, którzy do tej pory przyjeżdżali po nie do Sandomierza, teraz musza zweryfikować plany. Pomidory gruntowe z półtora złotego zdrożały do 2 i pół za kilogram, szklarniowe kosztują już ponad 3 złote. Powód podwyżek – owoce od nadmiaru wody zaczęły pękać.

A w przetwórniach już jesień. W punktach skupu zrobiło się tłoczno, bo choć z owoców zostały już tylko późne odmiany malin i jabłka przemysłowe, to dołączyła do nich za to cała lista warzyw. Na początek pomidory do mrożenia z ceną około 60 groszy za kilogram, czyli o 10 groszy niższą niż przed rokiem. Kalafiory i brokuły – ze stawkami wyższymi od zeszłorocznych o kilkanaście %. I zdecydowanie droższa cebula.

Zeszłoroczny poziom trzymają cukinia, fasolka szparagowa oraz papryka. Jednak dla plantatorów to tylko pozorny zysk, bo towaru dobrej jakości mają w tym roku wyjątków mało.

Przyhamowały pędzące do tej pory w górę ceny skupu jabłek przemysłowych. Dziś maksymalnie w zakładach można za nie dostać 46 groszy. To nadal 3 razy więcej niż przed rokiem. Stawki w punktach skupu zaczynają się od 33 groszy.

  • Warzywa – ceny skupu w zakładach:

  • pomidory do mrożenia – 0,50 – 0,65 zł/kg
  • kalafiory – 0,90 – 1,25 zł/kg
  • brokuły – 1,40 – 1,80 zł/kg
  • cebula obierana – 1,10 – 1,30 zł/kg
  • źródło IERiGŻ
  • Warzywa – ceny skupu w zakładach:

  • cukinia na kostkę – 0,20 – 0,33 zł/kg
  • cukinia na plastry – 0,50 zł/kg
  • fasola szparagowa – 0,65 – 0,82 zł/kg
  • papryka czerwona – 2,20 – 2,35 zł/kg
  • źródło IERiGŻ
  •  
  • Jabłka przemysłowe ceny skupu:

  • zakłady – 0,38 – 0,46 zł/kg
  • punkty skupu – 0,33 – 0,40 zł/kg
  • spółdzielnie ogrodnicze – 0,30 – 0,45 zł/kg
  • źródło IERiGŻ

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP