Wystarczył jeden deszczowy tydzień i pomidory zdrożały o kilkadziesiąt procent. Kupcy ze wschodu i południa, którzy do tej pory przyjeżdżali po nie do Sandomierza, teraz musza zweryfikować plany. Pomidory gruntowe z półtora złotego zdrożały do 2 i pół za kilogram, szklarniowe kosztują już ponad 3 złote. Powód podwyżek – owoce od nadmiaru wody zaczęły pękać.
A w przetwórniach już jesień. W punktach skupu zrobiło się tłoczno, bo choć z owoców zostały już tylko późne odmiany malin i jabłka przemysłowe, to dołączyła do nich za to cała lista warzyw. Na początek pomidory do mrożenia z ceną około 60 groszy za kilogram, czyli o 10 groszy niższą niż przed rokiem. Kalafiory i brokuły – ze stawkami wyższymi od zeszłorocznych o kilkanaście %. I zdecydowanie droższa cebula.
Zeszłoroczny poziom trzymają cukinia, fasolka szparagowa oraz papryka. Jednak dla plantatorów to tylko pozorny zysk, bo towaru dobrej jakości mają w tym roku wyjątków mało.
Przyhamowały pędzące do tej pory w górę ceny skupu jabłek przemysłowych. Dziś maksymalnie w zakładach można za nie dostać 46 groszy. To nadal 3 razy więcej niż przed rokiem. Stawki w punktach skupu zaczynają się od 33 groszy.
-
Warzywa – ceny skupu w zakładach:
- pomidory do mrożenia – 0,50 – 0,65 zł/kg
- kalafiory – 0,90 – 1,25 zł/kg
- brokuły – 1,40 – 1,80 zł/kg
- cebula obierana – 1,10 – 1,30 zł/kg
- źródło IERiGŻ
-
Warzywa – ceny skupu w zakładach:
- cukinia na kostkę – 0,20 – 0,33 zł/kg
- cukinia na plastry – 0,50 zł/kg
- fasola szparagowa – 0,65 – 0,82 zł/kg
- papryka czerwona – 2,20 – 2,35 zł/kg
- źródło IERiGŻ
-
Jabłka przemysłowe ceny skupu:
- zakłady – 0,38 – 0,46 zł/kg
- punkty skupu – 0,33 – 0,40 zł/kg
- spółdzielnie ogrodnicze – 0,30 – 0,45 zł/kg
- źródło IERiGŻ
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź