Warzywa – ceny z dn. 07.10.2010.

Czerwona, zielona a może żółta. Papryki mamy teraz pod dostatkiem. Trwa właśnie wysyp.

W ostatnich latach uprawa tego warzywa stała się u nas bardzo modna. Roczna produkcja sięga około 50 tysięcy ton. Efekt jest taki, że chociaż warzywa ciepłolubne z reguły o tej porze roku już drożeją – papryka tanieje.

Spółdzielnie ogrodnicze za czerwoną paprykę płacą 3 złote za kilogram, za zieloną około półtora złotego. Mimo ostatnich obniżek to i tak nieźle, a przynajmniej więcej niż przed rokiem.

  • PAPRYKA ceny skupu w spółdzielniach:

  • czerwona teraz – 2,50 – 3,35 zł/kg
  • czerwona rok temu – 2,28 zł/kg
  • zielona teraz – 1,20 – 1,80 zł/kg
  • zielona rok temu – 1,28 zł/kg

Papryce nie zaszkodziła nawet nieprzewidywalna w tym sezonie pogoda. Według GUS-u na tle innych warzyw, straty w gatunkach ciepłolubnych i tak będą najmniejsze. Zaledwie kilku %, gorzej z kapustą czy cebulą, której będzie mniej aż o 1/5. Tendencje te widać w punktach skupu. Papryka kosztuje powyżej 2 złotych za kilogram. To zaledwie kilkanaście % więcej niż przed rokiem. W tym samym czasie kapusta zdrożała o połowę, a cebula niemal dwukrotnie. Znacznie droższe niż przed rokiem są też kalafiory i brokuły.

  • WARZYWA – ceny skupu:

  • papryka czerwona – 2,10 – 2,40 zł/kg
  • cebula obierana – 1,15 – 1,35 zł/kg
  • kapusta biała – 0,45 – 0,50 zł/kg
  • kalafiory – 1,10 – 1,40 zł/kg
  • brokuły – 1,70 – 2,10 zł/kg
  • pory – 0,85 – 1,00 zł/kg
  • źródło IERiGŻ

Chociaż te ze względu na coraz niższe temperatury nie osiągają już dużej masy.

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP