Czerwona, zielona a może żółta. Papryki mamy teraz pod dostatkiem. Trwa właśnie wysyp.
W ostatnich latach uprawa tego warzywa stała się u nas bardzo modna. Roczna produkcja sięga około 50 tysięcy ton. Efekt jest taki, że chociaż warzywa ciepłolubne z reguły o tej porze roku już drożeją – papryka tanieje.
Spółdzielnie ogrodnicze za czerwoną paprykę płacą 3 złote za kilogram, za zieloną około półtora złotego. Mimo ostatnich obniżek to i tak nieźle, a przynajmniej więcej niż przed rokiem.
-
PAPRYKA ceny skupu w spółdzielniach:
- czerwona teraz – 2,50 – 3,35 zł/kg
- czerwona rok temu – 2,28 zł/kg
- zielona teraz – 1,20 – 1,80 zł/kg
- zielona rok temu – 1,28 zł/kg
Papryce nie zaszkodziła nawet nieprzewidywalna w tym sezonie pogoda. Według GUS-u na tle innych warzyw, straty w gatunkach ciepłolubnych i tak będą najmniejsze. Zaledwie kilku %, gorzej z kapustą czy cebulą, której będzie mniej aż o 1/5. Tendencje te widać w punktach skupu. Papryka kosztuje powyżej 2 złotych za kilogram. To zaledwie kilkanaście % więcej niż przed rokiem. W tym samym czasie kapusta zdrożała o połowę, a cebula niemal dwukrotnie. Znacznie droższe niż przed rokiem są też kalafiory i brokuły.
-
WARZYWA – ceny skupu:
- papryka czerwona – 2,10 – 2,40 zł/kg
- cebula obierana – 1,15 – 1,35 zł/kg
- kapusta biała – 0,45 – 0,50 zł/kg
- kalafiory – 1,10 – 1,40 zł/kg
- brokuły – 1,70 – 2,10 zł/kg
- pory – 0,85 – 1,00 zł/kg
- źródło IERiGŻ
Chociaż te ze względu na coraz niższe temperatury nie osiągają już dużej masy.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź