Słońce na wagę złota. Sezon na świeże warzywa i owoce szykuje się mało udany, lepszy z pewnością będzie sezon na ceny. Oczywiście punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, bo konsumenci będą musieli – i już muszą, co widać i czuć…w portfelach – zapłacić więcej. To nie wynik powodzi, ale opadów i niskich temperatur.
Zimny maj i czerwiec, ale ceny gorące. Nowalijki zamiast tanieć, drożeją. Pęczek rzodkiewek zdrożał w ciągu tygodnia o 5 groszy. Szczypiorek kosztuje prawie o 30 groszy więcej.
-
CENY SKUPU – SPÓŁDZIELNIE OGRODNICZE:
- rzodkiewka – 0,91 zł/pęczek
- szczypiorek – 1,01 zł/pęczek
- sałata – 1,32 zł/sztukę
- wg IERiGŻ
Ale prawdziwi rekordziści to warzywa korzeniowe. Choćby taka zwykła pietruszka. Ceny skupu oferowane przez spółdzielnie ogrodnicze są w tej chwili dwa razy wyższe niż przed rokiem. Średnie ceny skupu zbliżają się do 6 złotych za kilogram. W porównaniu z ubiegłym sezonem nieźle wyceniany jest też seler.
-
ŚREDNIE CENY SKUPU – SPÓŁDZIELNIE OGRODNICZE:
- pietruszka teraz – 5,93 zł/kg
- pietruszka rok temu – 2,66 zł/kg
- seler teraz – 3,75 zł/kg
- seler rok temu – 2,63 zł/kg
- wg IERiGŻ
Znów podrożała cebula. Teraz kilogram jest wyceniany w większości krajowych firm skupujących na 2 złote. Tymczasem przed rokiem średnie ceny nie przekraczały 90 groszy.
Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź