Warzywa – ceny z dn. 01.10.09

Warzywa górą i to przede wszystkim te, które rosną w dół! Dużo droższa niż przed rokiem jest pietruszka. A za nią w kolejce ustawiają się marchewka i buraki. Pietruszka już kosztuje ponad 2,5 złotego.

Tyle za kilogram płacą spółdzielnie ogrodnicze. Zdaniem specjalistów, jak na tą porę roku, to przynajmniej o 50 groszy za dużo. Na plantacjach pojawiły się problemy z ukorzenianiem. A taka sytuacja może oznaczać tylko jedno – dalszy wzrost cen.

Ale prawdziwym hitem sezonu są wciąż kalafiory i brokuły. Zakłady poszukują ich do przygotowania mrożonek, które z udziałem tych właśnie warzyw z powodzeniem kupowane są i na wschodzie i na zachodzie Europy. A ceny z tygodnia na tydzień rosną. Przypomnijmy, rok temu kilogram brokułów kosztował średnio 1 złoty 25 groszy.

Teraz cena minimalna jest o 10 groszy wyższa. Tyle dostają producenci na Ziemi Lubuskiej i na Podkarpaciu. Najwyższe stawki – 1 złoty 60 groszy płacą firmy w Świętokrzyskiem.

  • CENY SKUPU BROKUŁÓW – zakłady przetwórcze:
  • woj. lubuskie, podkarpackie – 1,35 zł/kg
  • woj. lubelskie, łódzkie – 1,40 zł/kg
  • woj. pomorskie – 1,50 zł/kg
  • woj. świętokrzyskie – 1,60 zł/kg

Drożeje także kapusta i to niezależnie od gatunku. Stawki napędza duży popyt. Producenci mogą wziąć wreszcie odwet za kompletnie nieudany poprzedni sezon. Ceny w porównaniu z ubiegłym rokiem są średnio o 50 groszy wyższe. Ale najbardziej zdrożała kapusta czerwona i włoska. Ta ostatnia cieszy się największym wzięciem i dlatego jest tak droga.

  • CENY SKUPU KAPUSTY – spółdzielnie ogrodnicze:
  • biała – rok 2009: 1,10 zł/szt.; – rok 2008: 0,88 zł/szt.
  • czerwona – rok 2009: 1,33 zł/szt.; – rok 2008: 0,84 zł/szt.
  • włoska – rok 2009: 1,72 zł/szt.; – rok 2008: 1,31 zł/szt.
  • pekińska – rok 2009: 1,18 zł/szt.; – rok 2008: 1,10 zł/szt.

Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP