Tak spokojnie, że aż nudno. Rynek żywca wieprzowego pogrążony w wakacyjnym marazmie. W największych ubojniach od 3 tygodni cenniki ani drgną. Hodowcy nie spieszą się do punktów skupu, handlowcy nie szukają towaru. Letnia dieta owocowo-warzywna całej branży daje się we znaki.
Zmiany jeśli są, to zaledwie kilkugroszowe i nieco częściej w górę niż w dół. Ale ogólnego obrazu rynku to nie zmienia. Klasa S podobnie jak przed tygodniem kosztuje od 5 i pół, maksymalnie do 6 złotych i to doliczając wszelkie premie i dodatki, przysługujące najbardziej lojalnym dostawcom.
Najniższe klasy O i P ledwo przekraczają 4 złote.
-
TUCZNIKI wg wbc:
- S – 5,50 – 6,00 zł/kg
- E – 5,40 – 5,90 zł/kg
- U – 5,20 – 5,70 zł/kg
- R – 4,80 – 5,20 zł/kg
- O – 4,50 – 4,62 zł/kg
- P – 4,08 – 4,50 zł/kg
- źródło ZM
Po wadze zwierząt nie widać, by rolnicy je przetrzymywali.
Również na targowiskach ruch mały. Rolnicy zajęci żniwami, zakup prosiąt tak samo jak sprzedaż żywca odkładają na ostatnią chwile. W większości województw para zwierząt kosztuje od 200 do 250 złotych. Ceny minimalne znaleźliśmy na Podlasiu i na Lubelszczyźnie, najdrożej prosięta wyceniane są w Małopolsce.
-
PROSIĘTA – targowiska:
- woj. podlaskie – 130 – 300 zł/parę
- woj. lubelskie – 140 – 250 zł/parę
- woj. mazowieckie – 180 – 310 zł/parę
- woj. pomorskie – 200 – 240 zł/parę
- woj. świętokrzyskie – 200 – 260 zł/parę
- woj. śląskie – 220 – 250 zł/parę
- woj. kujawsko-pomorskie – 240 – 260 zł/parę
- woj. małopolskie – 250 – 360 zł/parę
- źródło ODR
Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź