Przed obniżkami uciec się nie da. Ani świński dołek, ani żniwa nie wpływają na wzrost cen żywca wieprzowego. Dziś hodowcy dostarczający świnie do punktów skupu, za kilogram najczęściej dostawali 4 złote 60 groszy – 4 złote 70 groszy.
To podobne stawki jak przed tygodniem, ale z tendencją w dół.
Przetwórcy są zgodni – nie ma najmniejszej potrzeby podnoszenia cen, bo obecna, nawet mała podaż tuczników i tak pokrywa krajowe zapotrzebowanie. Sprzyjający jest też kurs euro, więc import w każdej chwili uzupełnia ewentualne braki. A ceny konkurencyjne. A u nas najwyższe klasy „E” i „S” są wyceniane od 6 złotych 20 groszy do 6 złotych 55 groszy za kilogram.
- TUCZNIKI wg wbc:
- S – 6,20 – 6,55 zł/kg
- E – 6,20 – 6,40 zł/kg
- U – 5,95 – 6,20 zł/kg
- R – 5,60 – 6,00 zł/kg
- O – 5,02 – 5,50 zł/kg
- P – 4,36 – 5,10 zł/kg
Na targowiskach handel prosiętami niewielki. W większości województw ceny bez zmian. Drożej jedynie w Małopolsce.
- PROSIĘTA – targowiska:
- woj. podlaskie – 280 – 440 zł/parę
- woj. mazowieckie – 280 – 450 zł/parę
- woj. pomorskie – 300 – 360 zł/parę
- woj. lubelskie – 300 – 420 zł/parę
- woj. kujawsko-pomorskie – 340 – 360 zł/parę
- woj. świętokrzyskie – 350 – 400 zł/parę
- woj. małopolskie – 380 – 540 zł/parę
Małgorzata Motecha-Pastuszko rolna.tvp.pl
Zostaw odpowiedź