Na rynku żywca wieprzowego, po ubiegło-tygodniowych podwyżkach, dziś już spokojnie.
Rolnicy ruszyli do punktów skupu, zakładom przestało brakować surowca. Czy równowagę uda się zachować dłużej niż przez kilka dni, nie wiadomo. Bo z jednej strony przetwórcy wspominają o obniżkach na zachodnim rynku, z drugiej pośrednicy tłumaczą ze taniej nie uda się im kupić odpowiedniej ilości świń.
-
TUCZNIKI wg wbc:
- S – 4,52–5,30 zł/kg
- E – 4,37–5,20 zł/kg
- U – 4,17–5,00 zł/kg
- R – 3,97–4,80 zł/kg
- O – 3,67–3,90 zł/kg
- P – 3,47–3,70 zł/kg
A jakie ceny dziś proponują rolnikom zakłady. Różnice są spore. Bo poza jakością liczy się: kto, od kogo i ile kupuje. Za najlepszą klasę „S” firmy płacą od 4 i pół złotego nawet do ponad 5 złotych. Ale stawki maksymalne zarezerwowane są dla stałych i dużych dostawców. Takich jak pośrednicy czy grupy producenckie.
Jednak jak wyliczyła komisja cenowa na podstawie informacji z największych zakładów, średnio to i tak o 20 groszy więcej niż tydzień temu.
-
ŻYWIEC WIEPRZOWY:
- najczęstsze ceny skupu – 3,00-3,50 zł/kg
W punktach skupu ceny tuczników tak jak kilka dni temu zaczynają się najczęściej od 3 złotych, kończą na 3 złotych 50 groszach. Ale przetwórcy namawiają rolników do rozliczania się według klasyfikacji poubojowej.
-
PROSIĘTA – targowiska:
- woj. pomorskie – 220-280 zł/parę
- woj. mazowieckie – 220-350 zł/parę
- woj. podlaskie – 220-400 zł/parę
- woj. małopolskie – 235-340 zł/parę
- woj. świętokrzyskie – 250-280 zł/parę
- woj. kujawsko-pomorskie – 250-360 zł/parę
Lekkie podwyżki widać też na targowiskach. Coraz trudniej znaleźć parę prosiąt za 200 złotych.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź