Suszarka rozpyłowa – jakie ma zastosowanie w przemyśle?

Maszyna rolnicza, niebieska na tle loga producenta

Na skalę przemysłową suszenie rozpyłowe po raz pierwszy zastosowano do produkcji mleka w proszku. Dziś jednak metoda ta jest znacznie szerzej wykorzystywana w przemyśle, nie tylko spożywczym. Wskazujemy, gdzie i do czego przydają się suszarki rozpyłowe. Wyjaśniamy też, czym jest suszenie rozpyłowe i jakie ma zalety.

Na czym polega suszenie rozpyłowe?

Suszenie rozpyłowe jest formą suszenia konwekcyjnego, czyli poprzez przepływ rozgrzanego czynnika w postaci gazowej (powietrze, przegrzana para wodna, azot lub inny gaz obojętny). Dzięki tej metodzie można odwadniać produkty w postaci roztworów, zawiesin, emulsji, płynnych past i tym podobnych do postaci proszku.

 

Surowiec jest rozpraszany na kropelki w komorze suszarki rozpyłowej za pomocą atomizera. Jednocześnie, przez komorę przepływa gazowy czynnik suszący, zwykle w temperaturze około 130–240 °C. Powoduje to gwałtowne odparowanie rozpuszczalnika z mgły tworzonej przez materiał, który zmienia się w drobiny proszku i opada na dno komory.

 

Zastosowanie suszarki rozpyłowej w przemyśle spożywczym i innych branżach

Suszarki rozpyłowe wykorzystywane są w różnych gałęziach przemysłu, w tym zwłaszcza w branży spożywczej. Pozwalają wówczas między innymi wydłużyć okres trwałości produktów, przygotować je do dalszego przetwarzania, czy też zmniejszyć ich objętość i wagę. Co więcej, zakres surowców, które mogą być suszone rozpyłowo, jest naprawdę duży.

 

  • Przemysł spożywczy: mleko, serwatka i żółtko jaj, kawa i herbata rozpuszczalna, białko sojowe i z orzeszków ziemnych, mieszanki tłuszczów piekarniczych, owiec i inne płatki zbożowe, cukry i węglowodany złożone (m.in. glukoza, maltoza i skrobia kukurydziana), sok z kurczaka, mięso przyprawowe i krew zwierzęca, odżywki dla sportowców, dodatki smakowo-zapachowe oraz witaminy i barwniki, czy pasze dla zwierząt.
  • Przemysł chemiczny i pokrewne branże: pigmenty i półprodukty barwnikowe, nawozy wieloskładnikowe, katalizatory, aminokwasy, kwasy (m.in. krzemowo-formaldehydowy i siarkowy), krzemionki, zole, materiały ceramiczne, żywice z tworzywa sztucznego (m.in. AB, emulsja ABS, żywica fenolowa i formaldehydowa, polietylen)
  • ·Przemysł biotechnologiczny i farmaceutyczny: drożdże, szczepy bakterii i antybiotyki oraz inne składniki leków, w tym dodatki.

 

Zakłady, które chcą wprowadzić suszenie rozpyłowe mniejszym kosztem, często stawiają na maszyny z rynku wtórnego. Używane suszarki rozpyłowe w dobrym stanie technicznym można znaleźć na przykład w ofercie Foeth (zobacz na https://www.foeth.com/pl/suszarki/suszarki-rozpylowe). Dostępny jest sprzęt cenionych marek, takich jak na przykład Anhydro czy Niro Atomizer.

 

Jakie zalety ma suszenie rozpyłowe?

Suszarki rozpyłowe są szeroko wykorzystywane w wielu branżach i do bardzo zróżnicowanych surowców, bo sposób działania tych maszyn oferuje liczne korzyści. Najważniejsze zalety suszenia rozpyłowego to:

 

  • Bardzo krótki czas schnięcia materiału. Atomizacja wilgotnego surowca zwiększa jego powierzchnię wystawioną na działanie czynnika suszącego, co skraca cały proces;
  • Stosunkowo niewysoka temperatura materiału i gotowego produktu. Sprawia ona, że metoda sprawdza się dobrze do suszenia materiałów wrażliwych na ciepło i przy odpowiednim dobrze parametrów pozwala zachować aktywność biologiczną surowca.
  • Elastyczność procesu. W zależności od dobranych parametrów można uzyskać produkt o różnych właściwościach (m.in. wielkości i kształcie cząstek, wilgotności, tempie rozpuszczalności czy pyłowości);
  • Prosta automatyzacja i skalowalność wydajności, które sprawiają, że metodę łatwo zastosować w ciągłych procesach, także na dużą skalę.
  • Niski nakład energetyczny w porównaniu na przykład od liofilizacji.

Suszenie rozpyłowe jest ponadto jedną z niewielu metod, która w ogóle pozwala skutecznie uzyskać sproszkowany produkt z surowca w postaci płynu, emulsji, pasty i tym podobnych.

 

Artykuł Sponsorowany