Na rynku strusi podobnie jak przed Świętami wyjątkowa sytuacja brakuje żywca ubojowego.
Powód – zbyt dużo gospodarstw zrezygnowało z hodowli. Ptaków jest za mało a mięso, które pojawiło się na rynku rozeszło się błyskawicznie. Zamówienia z zagranicy były dwu, a nawet trzy krotnie większe niż nasze możliwości eksportowe – ocenia Henryk Baranowicz z Polskiego Związku Hodowców Strusi.
Prawdziwy ruch na rynku zacznie się dopiero za miesiąc, dwa, gdy młode strusie z 2009 roku osiągnął wagę ubojową. Teraz średnie ceny żywca są o ponad złotówkę wyższe niż rok temu. Za kilogram trzeba zapłacić około 7 złotych 80 groszy.
-
ŻYWIEC STRUSI W HURCIE:
- 2008 – 6,00 – 7,00 zł/kg
- 2009/2010 – 7,70 – 7,80 zł/kg
Oprócz wyższych stawek poprawiła się opłacalność produkcji, bo zboża w 2009 roku były bardzo tanie. Hodowcy nie mogą narzekać, tym bardziej, że wciąż wysyłamy strusie do Szwajcarii, Francji i Niemiec. Dużo pytań było też ostatnio z Czech.
-
SUROWE SKÓRY ZE STRUSI:
- I klasa – 2008 r.: 50-64 Euro/szt. / 2009 r.: 29 Euro/szt.
- II klasa – 2008 r.: 35-43 Euro/szt. / 2009 r.: 19 Euro/szt.
- III klasa – 2008 r.: 20 Euro/szt. / 2009 r.: 8 Euro/szt.
Natomiast w ciągu roku bardzo mocno spadły ceny surowych skór ze strusi. Warunki dyktuje Korea, główny ich odbiorca. Z powodu światowego kryzysu ceny obniżyły się przynajmniej o połowę. Teraz skóry w pierwszej klasie kosztują około 29 Euro, czyli 120 złotych.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź