Skończyły się grudniowe obniżki. Od tego tygodnia śruta sojowa idzie w górę i to w szybkim tempie. Wczoraj zdrożała o 35 złotych.
Teraz tona paszy wysokobiałkowej kosztuje nawet 1345 złotych. A wszystko za sprawą wyższego kursu walut i nieoczekiwanego wzrostu cen soi na zagranicznych giełdach, chociaż według wcześniejszych prognoz nasiona miały tanieć. Zdaniem maklerów najprawdopodobniej rynek finansowy znowu pod koniec roku lokuje pieniądze w towar.
Większy jest też popyt na śrutę sojową, ale to zjawisko normalne przed świętami. Dostawy mniejszymi statkami na bieżąco uzupełniają zapasy, więc klienci nie muszą się obawiać o brak towaru. Tym bardziej, że elewatory w portach będą czynne między Bożym Narodzeniem a Sylwestrem.
Popyt na śrutę rzepakową też bardzo duży, natomiast ceny dosyć stabilne. Za tonę tej paszy w zakładach tłuszczowych trzeba teraz zapłacić średnio 550 złotych. W styczniu ma być taniej.
Przedświąteczny wzmożony ruch także na rynku rzepaku. A to oraz wzrost kursu Euro wpłynęły na podwyżki cen. W ciągu tygodnia rzepak na eksport zdrożał o 40 złotych za tonę.
-
RZEPAK ceny transakcyjne:
- eksporterzy – 1130 zł/t
- zakłady tłuszczowe – 1100 – 1105 zł/t
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź