Prawie 2/3 sprzedawanych w Wielkiej Brytanii kurczaków jest skażonych bakteriami z rodzaju Campylobacter. Skutkuje to każdego roku ponad 300 tysiącami zachorowań i około setką zgonów.
Dlatego Brytyjska Agencja Standaryzacji Żywności wyznaczyła dla branży drobiarskiej i największych sieci handlowych cel – zmniejszenie liczby zakażeń o 10 procent.
Najczęściej do zakażenia dochodzi przez spożycie niedogotowanego lub niedopieczonego drobiu. Przy rocznej produkcji sięgającej 850 milionów sztuk kurczaków, ze sprzedawanego w sklepach mięsa budzi podejrzenia, liczby te robią więc wrażenie. Jeśli ograniczyć występowanie campylobacter o 10 procent, to zachorowań będzie mniej, aż o 1/3 – uważają specjaliści. Branża jest chętna do wprowadzenia zmian i większej kontroli produkcji żywności, bo ma już doświadczenie w walce z salmonellą. Drobiarze oceniają, że cel postawiony przez Agencję mogą zrealizować w ciągu 4 lat.
Anna Katner Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź