Opady deszczu obniżają jakość warzyw

Opady deszczu obniżają jakość warzyw

Częste opady deszczu nie tylko utrudniają zbiory, ale zdecydowanie obniżają jakość warzyw. Tegoroczne szacunki nie są optymistyczne mimo, że ceny skupu idą w górę.

Pan Tadeusz Pawlak warzywa uprawia od kilkunastu lat. Oprócz pietruszki i marchwi ma też cebulę i ziemniaki. Zbiory z niewielkiej plantacji rolnik sprzedaje na okolicznym stoisku. W tym roku towaru na sprzedaż ma zdecydowanie mniej. Wszystkiemu winna jest pogoda.

Tadeusz Pawlak – rolnik ze wsi Kotórz Mały „Mimo, że u mnie jest podwyższony teren to i tak pogoda sprawiała, że jakość tych warzyw i owoców nie jest taka, jaką byśmy sobie życzyli”.

Najpierw zimna i późna wiosna, potem upalne lato – ograniczyło plony. Teraz mokra jesień psuje to co urosło. Szacuje się, że straty warzyw na polach sięgną 15%. A mniejsze zbiory to wyższe ceny. W niektórych przypadkach nawet o 1/3.

Jan Świetlik, IERiGŻ „Sądzę, że kapusta, marchew, mniej było pomidorów, więcej za to ogórków. Ale wszystkie warzywa smakowe, również pietruszka, selery, pory. Fasoli nie można zebrać”.

O ostatecznej wielkości strat zdecyduje wrzesień. Jeśli deszcze i niskie temperatury utrzymają się do końca miesiąca, spustoszenia na polach mogą być jeszcze większe.

Radosław Bełkot, Mariusz Drożdż Redakcja Rolna TVP