O smaku chloru

O smaku chloru

Unijny zakaz importu amerykańskiego drobiu może trafić na forum Światowej Organizacji Handlu. Embargo trwa już 12 lat. A przyczyna? Unia Europejska nie akceptuje sposobu czyszczenia mięsa substancjami antybakteryjnymi w tym chlorem.

Ponieważ takie metody odkażania mięsa są we Wspólnocie zakazane zakazany jest również import.

Zarówno Komisja Europejska w czerwcu 2008 roku jak i Parlament Europejski w maju 2009 roku zdecydowanie sprzeciwiły się stosowaniu chemikaliów do obróbce drobiu.

To nie podoba się Amerykanom, którzy twierdza, że Bruksela nie ma dowodów naukowych na szkodliwość takich praktyk. Dlatego domagają się rozwiązania sporu przez WTO.

Gdyby embargo zostało zniesione, wartość wysyłek amerykańskiego drobiu do Unii Europejskiej mogłaby sięgnąć 300 milionów dolarów rocznie.

Anna Katner Redakcja Rolna TVP