W dużych miastach chętnych do zakupu mięsa coraz mniej. Nad morzem i w górach – wręcz przeciwnie. Ale zmiany w cennikach niewielkie. Stawki podobne jak przed tygodniem.
- WIEPRZOWINA – średnie ceny transakcyjne:
- schab b/k – 15,00 zł/kg
- karkówka b/k – 12,50 zł/kg
- karkówka z/k – 9,20 zł/kg
- szynka z/k – 8,40 zł/kg
Żywca na rynku wciąż mało, niektóre przetwórnie ratują się wiec importem surowca, który niekiedy pokrywa nawet połowę zapotrzebowania. Staniało euro i od razu widać to w cennikach.
Średnie ceny schabu wynoszą teraz 15 złotych za kilogram, karkówki 12,5 złotego. Za elementy z kością trzeba zapłacić poniżej 10 złotych.
- PÓŁTUSZE kl.E – ceny transakcyjne:
- importowane (bez głowy) – 7,60 zł/kg
- krajowe (z głową ) – 7,00-7,30 zł/kg
Półtusze importowane klasy E to wydatek 7,60 złotych za kilogram, polskie są o kilkadziesiąt groszy tańsze. Spadło zainteresowanie mięsami drobnymi, a także tłuszczami.
- TŁUSZCZE – ceny transakcyjne:
- słonina – 3,0-3,5 zł/kg
- tłuszcze twarde – 2,0-2,2 zł/kg
Za kilogram słoniny trzeba zapłacić maksymalnie 3,5 złotego, tłuszcze twarde kosztują około 2 złotych.
Anna Borowska rolna.tvp.pl
Zostaw odpowiedź