Mięso – ceny z dn. 07.12.2010.

Rośnie inflacja, rosną ceny żywności, rośnie tez niepewność o przyszłość światowych gospodarek, ale spada jedno – w 10 krajach wspólnoty europejskiej mięso jest tańsze niż przed rokiem. Tak pod lupą analityków z BGŻ wyglądał październik. Ale wkrótce sytuacja może się zmienić. Główny powód to drożejące pasze i ciągły brak opłacalności produkcji żywca wieprzowego.

Jednak na razie żadnych zmian nie widać. Na lepsze dla hodowców – rzecz jasna. Gdyby nie kalendarz, który nieomylnie informuje o nadchodzących świętach, patrząc na handel, jaki odbywa się na krajowym rynku mięsa, można by odnieść zupełnie inne wrażenie. Nikt niczego gorączkowo nie poszukuje, a każdy towar jest właściwie dostępny od ręki. Sprzedaje się to, co zwykle i raczej w zwykłych ilościach. Gdyby próbować ustalić ranking – pierwsze miejsce zajęłyby półtusze wieprzowe, drugie łopatka i wreszcie schab. A ceny? Po zawirowaniach walutowych na nieco wyższych poziomach. Kilogram schabu najczęściej kosztuje powyżej 12,5 złotego, ale wciąż poniżej 13.

  • SCHAB średnie ceny:
  • bez kości – 12,60 – 12,90 zł/kg
  • z kością – 8,50 – 9,90 zł/kg

Łopatka jest wyceniana od 5,5 złotego. Stawki maksymalne mięsa bez kości sięgają 8,5 złotego.

  • ŁOPATKA średnie ceny:
  • bez kości 8,10 – 8,50 zł/kg
  • z kością 5,50 – 6,10 zł/kg

Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP