Mięso – ceny z dn. 07.10.09.

Na rynku mięsnym brak popytu obniża ceny. Najbardziej tanieje, to co w cennikach zwykle znajduje się na samej górze, czyli schab, szynka, karkówka. Trochę mniej mięsa drobne – mówi Mirosław Ossowski z łódzkiej giełdy Agrohandel.

Nie opłaca się teraz import półtusz wieprzowych z zachodu, bo są droższe od naszych. Krajowe, pełne klasy E kosztują maksymalnie 6 złotych za kilogram. Klasa S, którą oferuje się w niewielkich ilościach jest o 20 groszy droższa.

  • PÓŁTUSZE WIEPRZOWE – ceny transakcyjne:
  • kl. S – 6,10 – 6,30 zł/kg
  • kl. E – 5,90 – 6,10 zł/kg
  • kl. U – 5,70 – 5,90 zł/kg

Najmniejszy popyt jest teraz na karkówkę. Skończył się sezon grillowy, a zakupów na zapasy świąteczne zakłady jeszcze nie robią. Dlatego tu widać największy spadek cen.

Kilogram karkówki z importu kosztuje teraz średnio 10 złotych, krajowa jest o 1 złoty droższa. Brak też większego zainteresowania łopatką, schabem i szynką. W ciągu tygodnia przeceny sięgnęły 40 groszy za kilogram.

  • WIEPRZOWINA – ceny transakcyjne:
  • karkówka – 10,0 – 11,0 zł/kg
  • łopatka – 5,8 zł/kg
  • schab b/k – 12,5 – 13,5 zł/kg
  • szynka b/k – 9,5 – 9,8 zł/kg
  • szynka z/k – 6,5 – 7,0 zł/kg

Natomiast poszukiwane są tylko tłuszcze, cena lekko rośnie, bo ze względu na niewielkie uboje, zapasów nie ma. W kraju kosztują od 2, 20 do 2,80 groszy, droższe są przy eksporcie na rynek wschodni.

  • TŁUSZCZE DROBNE TWARDE – ceny transakcyjne:
  • rynek krajowy – 2,2 – 2,8 zł/kg
  • rynek wschodni – 2,9 – 3,0 zł/kg

Rośnie także popyt na głowy i ogony, a to zwiastuje ożywienie w handlu z Dalekim Wschodem.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP