Na rynku mięsa duże nadwyżki towaru po przedświątecznych zakupach. Zakłady w większości zostały z zapasami surowca między innymi boczku. Handel w ubiegłym tygodniu był jeszcze mniejszy niż w ubiegłych latach. Teraz trzeba się liczyć z kompletnym zastojem.
Zdaniem ekspertów, na jakikolwiek ruch na tym rynku może trzeba będzie poczekać do drugiej połowy kwietnia.
Półtusze krajowe pełne klasy E kosztują od 5 złotych 30 groszy do 5,5 złotego za kilogram. Agencyjne bez głowy są średnio o 30 groszy droższe.
-
PÓŁTUSZE WIEPRZOWE kl.E:
- pełne – 5,30-5,50 zł/kg
- agencyjne – 5,50-5,90 zł/kg
Jeśli cokolwiek uda się sprzedać, to raczej nadal lepsze gatunkowo mięsa, takie jak schab, szynka, karkówka i łopatka. Ceny na pewno nie wzrosną. Teraz za kilogram schabu bez kości maksymalnie zapłacimy 13 złotych, szynka jest o ponad 2,5 złotego tańsza.
-
MIĘSO WIEPRZOWE bez kości:
- schab – 12,00-13,00 zł/kg
- karkówka – 10,30-10,70 zł/kg
- szynka – 9,40-10,40 zł/kg
- łopatka – 8,20-8,60 zł/kg
Schab z kością kosztuje poniżej 9,5 złotego, karkówka 8 złotych, ceny szynki są bardzo zróżnicowane od 6 złotych 60 groszy do prawie 7,5 złotego.
-
MIĘSO WIEPRZOWE z kością:
- schab – 9,40-9,50 zł/kg
- karkówka – 8,00-8,10 zł/kg
- szynka – 6,60-7,40 zł/kg
- łopatka – 5,20-5,50 zł/kg
Zarówno przed świętami jak i teraz nie ma zupełnie zainteresowania mięsami drobnymi i tłuszczami. Wzmożonych zakupów można spodziewać się dopiero pod koniec miesiąca przed rozpoczęciem sezonu grillowego.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź