Handel wieprzowiną wciąż trudno nazwać handlem. A mimo to, ceny rosną. To przede wszystkim „zasługa” wyższego kursu euro.
Średnio o 10 groszy podrożały półtusze wieprzowe. Kilogram importowanych klasy E bez głowy kosztuje maksymalnie 6 złotych 40 groszy. Podwyżki objęły także schab, szynkę, karkówkę i łopatke.
- WIEPRZOWINA z importu – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
- półtusze kl.E – 6,35-6,40 zł/kg
- schab b/k – 12,70-12,80 zł/kg
- szynka z/k – 7,30-7,35 zł/kg
- karkówka z/k – 7,30-7,40 zł/kg
- łopatka z/k – 5,80-5,85 zł/kg
Niektóre zakłady przetwórcze już zrobiły zakupy do świątecznej produkcji. Schab sprowadzany z Hiszpanii i Portugalii kupowały o 40-50 groszy taniej niż teraz. Ale spora część przedsiębiorstw jeszcze czeka. Dlatego pomimo obecnego zastoju, maklerzy prognozują, że jeszcze w listopadzie będą widoczne wzmożone zakupy przetwórców, a wieprzowina jeszcze zdrożeje.
Nie ma zainteresowania tłuszczami, ani mięsami drobnymi, które są przynajmniej o kilkadziesiąt groszy droższe wobec oczekiwań potencjalnych klientów
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź